Eiffelova veža sa 16. júla znova otvorí pre návštevníkov

Hlavná parížska turistická atrakcia - Eiffelova veža - sa po niekoľkých mesiacoch 16. júla znova otvorí pre návštevníkov. Zatvorená bola rovnako ako iné pamiatky v rámci opatrení proti koronavírusovej pandémii. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na spoločnosť, ktorá vežu prevádzkuje.

21.05.2021 13:40
Virus Outbreak France Foto: ,
Ilustračné foto z Paríža.
debata

Počet návštevníkov bude obmedzený na 10.000 za deň, aby bolo možné dodržať platné predpisy. Pôjde o menej než polovičný počet ľudí v porovnaní s číslami spred pandémie. Turistom budú sprístupnené všetky poschodia okrem niektorých častí, kde prebiehajú renovačné práce. Vo výťahoch bude povolená 50-percentná kapacita. On-line rezervácie sa spustia 1. júna.

„Po niekoľkých mesiacoch, čo sme boli zatvorení, netrpezlivo očakávame návrat našich zamestnancov a návštevníkov, samozrejme, za prísneho dodržania hygienických pravidiel,“ uviedol vo vyhlásení predseda spoločnosti SETE Jean-François Martins.

Eiffelova veža, ktorá zvyčajne priláka každoročne až sedem miliónov ľudí, pričom zhruba tri štvrtiny z nich tvoria cudzinci, je zatvorená od konca októbra 2020, pričom už v decembri sa očakávalo jej znovuotvorenie. To však nebolo možné pre nepriaznivú pandemickú situáciu. Ešte predtým ju zatvorili na niekoľko mesiacov i vlani na jar počas prvej vlny pandémie.

V dôsledku obmedzení súvisiacich s pandémiou zaznamenal prevádzkovateľ Eiffelovej veže vlani straty 52 miliónov eur a tento rok očakáva straty vo výške 70 miliónov eur.

Francúzsko v stredu uvoľnilo viaceré pandemické opatrenia. Terasy reštaurácií môžu fungovať na 50 percent bežnej kapacity a pri stoloch môže sedieť najviac šesť ľudí. Takisto sa s obmedzenou kapacitou po 203 dňoch otvorili múzeá, divadlá, kiná, zoologické záhrady a obchody. Začiatok nočného zákazu vychádzania sa posunul z 19.00 h na 21.00 h.

debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž #Eiffelova veža