New York, Londýn, Sydney... Deväť miest, ktoré sa do roku 2050 stratia pod vodu

Svet, ako ho dnes poznáme, sa zrejme už čoskoro zmení. Mnoho miest by v nasledujúcich niekoľkých desaťročiach mohlo úplne zmiznúť pod hladinou mora alebo sa stať neobývateľnými. V niekoľkých prípadoch tento scenár hrozí už v roku 2050 alebo takmer určite do roku 2100.

29.06.2021 07:00
debata (28)

Existuje len jediná možná záchrana – ak medzinárodné spoločenstvo podnikne rázne a rýchle kroky na obmedzenie účinkov klimatickej zmeny podnebia.

Niektoré miesta sa stanú neobývateľné v dôsledku zvyšujúcich sa teplôt a sucha, iné časti planéty budú čoraz častejšie postihovať tajfúny a dažde, no hlavnou príčinou zániku miest bude nárast hladiny morí spôsobený topením ľadovcov.

Medzi najohrozenejšie miesta na svete patria ostrovy s malou nadmorskou výškou alebo lokality umiestnené dokonca pod úrovňou mora.

Podľa UNESCO patrí medzi rizikové miesta takmer pätina zo 720 svetových pamiatok na planéte.

Ohrozené sú aj celé mestá, vrátane tých najväčších na svete – Šanghaj, Hongkong, Bombaj, Bangkok, Londýn, New York, Miami, Sydney, Rio de Janeiro.

Stránka 24/7 Tempo zverejnila zoznam krajín, regiónov a miest po celom svete, ktorým hrozí trvalé zaplavenie počas nasledujúcich 30 a viac rokov. Opierala sa pritom o prognózy vzostupu morskej hladiny organizácií ako Climate Central, FloodMap, Earth.org, ClimateLinks, Svetová banka, Horúca mapa Únie zainteresovaných vedcov a správa UNESCO o zmene podnebia a svetovom dedičstve.

Ranokresťanské pamiatky, Ravenna, Taliansko

Ravenna, na pobreží Jadranského mora v talianskej oblasti Emilia-Romagna, je známa svojou neskororímskou architektúrou, ale je aj domovom najdôležitejšej zbierky byzantského umenia mimo Istanbulu – najmä krásnych mozaík, sôch, kovových diel a keramiky, ktoré sú umiestnené v mnohých ranokresťanských mauzóleách a bazilikách.

Brehy Temže, Londýn, Anglicko

Nízko položený Londýn je náchylný na záplavy aj bez zvýšenia hladiny mora. Ak sa v nadchádzajúcich desaťročiach výrazne nevylepšia opatrenia, dôjde k zaplaveniu veľkej časti hlavného mesta Británie.

Ohrozené sú najmä oblasti pozdĺž brehov Temže, medzi ktoré patria Big Ben a Budovy parlamentu, Tower of London, King's College, múzeum Tate Britain, ako aj časti metra.

Vodné mesto Zhujiajiao, štvrť Qingpu, Šanghaj, Čína

Šanghaj je jedným z najohrozenejších miest v Číne. Mohlo by dôjsť k zaplaveniu jeho mnohých oblastí, vrátane rozsiahleho parku a veľkej časti jeho osobitej architektúry, od stredovekých chrámov až po secesné stavby.

Jedným z obzvlášť malebných pokladov, ktoré sa pravdepodobne stratia, je takzvané Vodné mesto Zhujiajiao – komplex 1700-ročných križujúcich sa kanálov lemovaných tradičnými čínskymi domami, ponad ktoré sa klenie 36 starých mostov.

Stredoveké centrum, Bruggy, Belgicko

Jedno z miest, ktoré sa niekedy nazýva aj „Benátky severu“, sú Bruggy na severnom pobreží Belgicka. Mesto je známe svojimi kanálmi a čarovným stredovekým centrom s dláždenými ulicami a zdobenými budovami z 12. až 14. storočia.

No kvôli nízko položenému pobrežiu Severného mora je oblasť, ktorá je aj na zozname svetového dedičstva UNESCO, obzvlášť náchylná na záplavy.

Opera v Sydney, Nový Južný Wales, Austrália

Táto pozoruhodná budova v prístave Sydney Harbour, ktorá je jedným z najuznávanejších architektonických diel na svete, sa týči iba 3 metre nad morom.

Aj keď je nateraz nepravdepodobné, že by celá budova úplne zmizla, už teraz ju môžu zalievať prívalové vlny a v prípade, že hladina v prístave bude neustále stúpať, môže sa natrvalo ponoriť.

Ostrov Mozambik, Mozambický kanál, Mozambik

Ostrov Mozambik, ktorý je spojený s mozambickou pevninou hrádzou, bol kedysi koloniálnym hlavným mestom portugalskej východnej Afriky.

Teraz je s krásnymi plážami, pôsobivými opevneniami z koloniálneho obdobia, kostolmi a inými stavbami na zozname svetového dedičstva UNESCO. No takmer určite sa v priebehu najbližších 30 rokov potopí pod vody zálivu Mossuril.

Dolný Manhattan, New York, USA

Južný cíp ostrova Manhattan, najmä oblasť pod Canal Street, by sa mohli pokojne stať Atlantídou 22. storočia.

Už búrky počas hurikánu Sandy v roku 2012 zaplavili časť oblasti, vrátane staníc metra.

Aj keď sa uvažuje o projektoch na vybudovanie bariér proti stúpajúcej hladine mora, môžu prísť neskoro alebo vôbec.

Tak by sa navždy mohla stratiť radnica, Wall Street, The Battery park, čínska štvrť, námorný prístav South Street a mnoho ďalších známych častí mesta.

Budhistické chrámy, Bangkok, Thajsko

Rušné hlavné mesto Thajska s populáciou viac ako 10,5 milióna dlho trpelo poklesom pôdy spôsobeným predovšetkým ťažbou podzemnej vody kvôli zásobovaniu mesta.

Vďaka tomuto poklesu sa Bangkok stal obzvlášť zraniteľným voči častým záplavám, ktoré sú v tomto regióne bežné.

Mnoho z najkrajších a historických budhistických chrámov v meste je sústredených okolo rieky Chao Phraya, ktorá sa hadí jeho stredom, a mohli by byť jednými z prvých obetí potopy Bangkoku.

Námestie sv. Marka, Benátky, Taliansko

Benátky už pravidelne zalieva voda „acqua alta“ alebo veľká voda, ktorá na jar a na jeseň často pokrýva ulice a námestia, niekedy až do výšky viac než meter.

Masívny systém ochranných bariér sa buduje už roky, ale v prípade veľkého zvýšenia hladiny vody nemusí v konečnom dôsledku poskytnúť dostatočnú ochranu.

Azda najslávnejšou časťou mesta, ktorú voda zasiahne, bude obrovské nádherné Námestie sv. Marka, obklopené kaviarňami a luxusnými obchodmi pod kolonádami a s bazilikou Sv. Marka.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #záplavy #klimatické zmeny