Osem slávnych miest prekvapuje: Zakázali autá, všetci chodia pešo

Veľká časť sveta si svoj život bez auta už ani nevie predstaviť - do práce, na nákup, na dovolenku... Všade berieme aj svojich plechových priateľov.

27.06.2021 07:00
debata

Sú však aj miesta, kde motory áut nepočuť, pretože ich zakázali. Všetci chodia pešo, bicyklami, či loďkami. Tempo života je tam pomalšie, ľudia si viac všímajú okolie aj iných.

Pre turistov, ktorí hľadajú jedinečné zážitky z cestovania, môžu byť dovolenky bez áut príjemne výnimočne, a preto nie je prekvapením, že takéto miesta špeciálne vyhľadávajú.

Niektoré destinácie bez hluku motorov sú známe, iné takmer nik mimo ich regiónu nepozná, napísal portál 24/7 Tempo. Dôvody, prečo sa v nich nešoféruje, majú rôzne – od geograficky náročného terénu až po snahu o čistejšie životné prostredie.

Zermatt, Švajčiarsko

Malebná horská dedina na úpätí Matterhornu je obľúbeným rodinným lyžiarskym strediskom so sieťou vlekov. V Zermatte sú však zakázané autá, a tak väčšina ľudí parkuje v neďalekom Täschu a ďalej pokračuje vlakom.

V meste sa ľudia spoliehajú na bicykle a koňmi ťahané vozy, k dispozícii sú však aj elektrické taxíky a autobusy.

Zermatt, Švajčiarsko Foto: SHUTTERSTOCK
Zermatt, Švajčiarsko, Alpy, lyžovanie, hory, Zermatt, Švajčiarsko

Pontevedra, Španielsko

Podobne ako mnoho dedín a miest v celej Európe, aj Pontevedra sa rozrastala postupne počas celých stáročí, ešte pred vynálezom motorových vozidiel.

V roku 1999 vizionársky starosta Miguel Anxo Fernández Lores zakázal autá v historickom centre, čo okamžite zlepšilo stav miestnej architektúry, znížilo znečistenie a odstránilo nepríjemné nehody.

Pontevedra je teraz prosperujúcou pešou a cyklistickou mekkou a jej architektúra a stredoveká história je dobre zachovaná.

Hydra, Grécko

Jeden z najkrajších gréckych ostrovov je tiež jedným z najmenej rušných a veľká časť ostrova nie je rozvinutá.

Je obľúbený medzi umelcami a ponúkol nerušený relax už aj mnohým osobnostiam – vrátane Leonarda Cohena, Erica Claptona či hercov Rexa Harrisona či Petra Ustinova. Bežní turisti tu však nájdu menej ubytovacích kapacít ako na iných gréckych ostrovoch.

Hydra si zároveň dobre stráži svoj najväčší poklad – nebeský pokoj. Nie sú tu totiž povolené autá, a tak sa medzi dedinami a miestnym hlavným mestom jednoducho prechádza.

Ostrov Hydra Foto: Jana Kollárová, Pravda
Sarónske ostrovy, Grécko, more, Ostrov Hydra

Benátky, Taliansko

Benátky, známe svojimi davmi turistov, potápajúcimi sa budovami a zraniteľnosťou voči stúpajúcemu moru, sú najznámejšou destináciou bez automobilov na svete.

Tam, kde majú iné mestá cesty, kruhové objazdy a parkoviská, Benátky majú kanály a mosty a vo verejnej a súkromnej doprave sa spoliehajú na člny.

Benátsky karneval. Archívne foto. Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Benátky, karneval, masky, Námestie svätého Marka, Taliansko, kostýmy Benátsky karneval. Archívne foto.

Gent, Belgicko

Koncom 90. rokov sa rozbehla horlivá diskusia o odstránení áut z historického centra mesta. Zákaz sa podarilo schváliť a verejnosť je dnes dokonca naklonená rozšíriť pešiu zónu aj do ďalších štvrtí Gentu.

Nový program s názvom Živé ulice, ktorý mesto odštartovalo v roku 2017, umožňuje miestnym obyvateľom uzavrieť ulice pre automobilovú dopravu v letných mesiacoch, ak s tým súhlasí 70 %-ná väčšina.

Bagnoregio, Taliansko

Bagnoregio je 2500 rokov stará etruská dedina, ktorá sa týči na okraji útesu v strednom Taliansku. Niekoľko zemetrasení si v priebehu času vybralo svoju daň na budovách aj cestách.

Prichádzajúci turisti môžu zaparkovať dole, v „novom“ Bagnoregiu a nahor, medzi staré domy, vyšliapu po strmej ceste. Zrazu sa ocitnú o niekoľko storočí dozadu a môžu si tu vychutnať stredoveký pokoj, ktorý ponúkajú tiché úzke uličky.

Giethoorn, Holandsko

Táto krásna holandská dedina je vlastne skupina malých rašelinových ostrovov prepojených mostami. Nie sú tu žiadne cesty, a teda ani autá, a ticho dodáva dedine ešte väčšiu malebnosť.

Návštevníci a obyvatelia sa všade dostanú pešo, na bicykli alebo loďou po sieti kanálov.

Staré mesto Dubrovníka, Chorvátsko

Táto zachovalá stredoveká štvrť Dubrovníka sa jagá na pobreží Jadranského mora a pozýva návštevníkov, aby sa prešli po jeho vysokých múroch, odkiaľ si vychutnajú nádherný výhľad na mesto a okolité ostrovy.

V Starom Meste nie sú povolené žiadne autá, takže obyvatelia i turisti kráčajú po jeho dláždených uliciach a užívajú si nádherne udržiavanú barokovú a renesančnú architektúru, ktorá pripomína časy, keď bolo mesto významným obchodným centrom.

Historické centrum chorvátskeho mesta Dubrovník. Foto: SHUTTERSTOCK
dubrovnik, Historické centrum chorvátskeho mesta Dubrovník.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #autá