Akropola bude pre zdravotne postihnutých návštevníkov prístupnejšia

Grécke ministerstvo kultúry informovalo, že pre zdravotne postihnutých návštevníkov zlepší prístup na Akropolu v Aténách, jednu z najvýznamnejších gréckych kultúrnych pamiatok. Informovala o tom agentúra AFP.

06.06.2021 13:00
Atény, Grécko, Akropola Foto: ,
Akropola
debata

Súčasťou projektu, na ktorom ministerstvo spolupracuje s viacerými združeniami pre ľudí so zdravotným postihnutím, bude umiestnenie informačných tabúľ s väčšími písmenami, aj s nápismi v Braillovom písme, a tiež zmenšených modelov tejto archeologickej pamiatky pre zrakovo postihnutých.

S cieľom urobiť z Akropoly miesto „plne dostupné“ pre všetkých turistov, zároveň rezort kultúry plánuje nainštalovať zábradlia a varovné tabule upozorňujúce na strmé úseky. Ministerstvo tiež plánuje v rámci renovačných prác vylepšiť aj bezbariérový prístup na Akropolu.

K avizovaniu vylepšení dochádza po mesiacov sporov, ktoré vyvolalo nedávne kontroverzné vybudovanie betónového chodníka na Akropole, pripomína AFP.

Opozičný líder Alexis Tsipras napríklad počas svojej májovej návštevy tohto komplexu historických pamiatok označil chodník za urážku gréckeho kultúrneho dedičstva. Nesúhlasne sa voči nemu vyjadrili aj niektorí členovia gréckej kultúrnej obce.

Akropolu v Aténách navštívilo v roku 2019 – poslednom pred vypuknutím pandémie koronavírusu – viac ako 3,5 milióna ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Atény #Akropola