Najpriateľskejšie mestá podľa turistov: Odtiaľto sa vám nebude chcieť domov!

Jeden z najväčších cestovateľských portálov sveta, Condé Nast Traveler, už po mnohé roky žiada svojich čitateľov, aby hlasovali o najpriateľskejšie miesto, ktoré navštívili. Anketa Readers‘ Choice Awards hodnotí, kde sa cestovatelia cítia najpríjemnejšie.

09.10.2021 07:00
kamarátky, stretnutie, priateľstvo, ženy Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ako sa potom takýto rebríček zostavuje? Hodnotenie je, samozrejme, veľmi subjektívne, ale keď sa tisíce turistov zhodnú, zrejme má nejaké mesto dobrú atmosféru a víta svojich návštevníkov srdečne.

Všímajú si domáci obyvatelia turistov a prídu im na pomoc, keď vidia, že potrebujú radu? Sú čašníci, predavači, recepční, či len okoloidúci príjemní, usmiati a milí?

Je pravda, že 33. ročník ankety bol veľmi poznačený pandémiou a nemožnosťou voľne cestovať, no o to dojímavejšie boli, podľa editorov CN Traveler, výsledky, keď si cestovatelia spomínali na svoje obľúbené miesta z izolácie domova.

Tu je 10 miest, ktoré si čitatelia zvolili za najpriateľskejšie na svete:

10. Melbourne, Austrália

Sofistikované, štýlové a slobodomyseľné: Melbourne má všetky najlepšie austrálske vlastnosti. Druhé najväčšie mesto – a pravdepodobne kultúrne hlavné mesto krajiny – je ideálnym miestom na výlet, počas ktorého ochutnáte trochu zo všetkého – umenie svetového formátu, slávnu kávu, legendárne pláže. A nad tým všetkým – rôznorodí a veľmi príjemní, zhovorčiví obyvatelia, ktorí sa len tak pristavia alebo dajú dobrú radu a tip.

9. Hoi An, Vietnam

Historická architektúra, vynikajúce jedlo aj malebná krajina – to všetko ponúka Hoi An. Starobylé prístavné mesto má uvoľnené tempo života, ktoré je príťažlivé pre miestnych obyvateľov aj cestovateľov. Väčšina motorovej dopravy je vykázaná zo zachovalého Starého Mesta, ktoré je na zozname svetového dedičstva UNESCO, a o to lepšie je to pre chodcov, ktorí sa prechádzajú po uliciach.

8. Dublin, Írsko

Hlavné mesto Írska sa v posledných rokoch stalo sídlom mnohých nadnárodných spoločností aj prisťahovalcov. No ani to ho neobralo o jeho tradičnú pohostinnosť. Takmer na každej ulici je minimálne jedna krčma plná miestnych obyvateľov a turistov, ktorí sa schádzajú na oslavu života v srdečnej atmosfére.

7. Galway, Írsko

Galway má vynikajúcu polohu na západnom pobreží Írska, v blízkosti Aranských ostrovov a regiónu Connemara. Aj samotné mesto je očarujúce, plné dláždených ulíc a starodávnej architektúry. Čitateľov obzvlášť oslovili miestni obyvatelia, vďaka ktorým sa okamžite cítili vítaní.

6. Auckland, Nový Zéland

Je prekvapivé, že asi 40 percent obyvateľov Aucklandu, šiesteho najpriateľskejšieho mesta na našom zozname, sa narodilo v zámorí. A možno práve preto sú domáci takí otvorení multikulturalizmu, ktorý obyvateľom dodáva pocit príťažlivosti.

5. Queenstown, Nový Zéland

Svetové hlavné mesto dobrodružného cestovného ruchu sa tento rok dostalo opäť na zoznam. Pri návšteve si pravdepodobne všimnete o niečo viac Britov, Američanov a Kanaďanov pracujúcich po boku miestnych obyvateľov v raftingových spoločnostiach a pri jazerách ako v minulosti.

4. San Miguel de Allende, Mexiko

Mesto San Miguel de Allende, ktoré získalo titul Najlepšie malé mesto na svete roku 2020, presahuje svoju španielsku koloniálnu architektúru a farebné fasády. Toto horské mesto, ktoré je centrom umeleckých emigrantov, ponúka rozmanitú a spoločenskú skupinu miestnych obyvateľov a jeho umiestnenie ďaleko od pobrežia pomohlo oblasti zostať izolovanou a autenticky mexickou.

3. Merida, Mexiko

Hlavné mesto mexického štátu Yucatán je zároveň kultúrnym hlavným mestom rovnomenného polostrova, ktoré spája dve dôležité časti histórie Mexika – mayskú kultúru a jej koloniálnu minulosť. Vnútrozemské mesto láka turistov, ktorí hľadajú trochu pomalšiu dovolenku, ako v rušných plážových letoviskách all-inclusive v Cancúne a na Mayskej riviére.

2. Luang Prabang, Laos

Luang Prabang je klenotom juhovýchodnej Ázie. Nie sú tu chrámy, ani zrúcaniny, ale kultúra naplnená šťastím a čistým pôžitkom zo života. Celým centrom mesta sa dá prejsť pešo asi za 20 minút, ale treba sa často zastavovať pri miestnych predajcoch a stánkoch s jedlom, kde predávajú tie najlepšie misky rezancov.

1. Chiang Mai, Thajsko

Tento rok vyskočil na prvé miesto Chiang Mai. Je to ten typ mesta, kde vás miestni obyvatelia začnú spoznávať a zdraviť už po pár dňoch. Či už budete objavovať staré mesto alebo si vychutnávať jedlo na ulici pri spoločnom stole, narazíte na priateľských a ústretových ľudí.

mall tv, dediny, slovensky rebricek Čítajte aj Najkrajšie slovenské dediny! Urazíte sa, ak ste sa nedostali do rebríčka?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #priateľstvo #mestá