Pandémia ohrozila aj cestovný ruch v hlavných mestách

Pandémia ohrozila cestovný ruch v hlavných mestách, prepad turistov pocítila aj Bratislava. Najhoršia situácia počas letnej sezóny bude podľa šéfa turistickej platformy Amazing Places Petra Kotíka v Prahe. Odôvodnil to tým, že Praha je závislá od zahraničnej klientely, ktorá sa tam bude vracať len veľmi pomaly.

23.06.2021 13:00
Praha Foto:
Na Vltave je člnkov zatiaľ poskromne. Ilustračné foto.
debata

„Malé hotely, napríklad na horách, či rôzne penzióny v blízkosti vodných plôch sa spamätajú rýchlo, pretože sú to vyhľadávané destinácie. Naproti tomu kongresové hotely a podobné zariadenia v hlavných mestách Praha alebo Bratislava sa budú spamätávať podstatne pomalšie. A aj keď som veľký optimista, predpokladám, že im to potrvá až do budúcej Veľkej noci,“ myslí si. Predpokladá zároveň rast cien za služby či jedlo.

„Ceny sa budú zvyšovať, o takých 10 % určite, a čo sa týka gastronómie, tak tam predpokladáme ešte vyšší nárast cien,“ podotkol Kotík. Toto zdražovanie je podľa neho reakcia najmä na to, že z cestovného ruchu odišlo veľa zamestnancov.

Súčasne poznamenal, že pandémia urýchlila zmeny v cestovnom ruchu. „Ľudia čoraz viac majú chuť míňať peniaze doma, zvyšuje sa tým dopyt po lokálnych destináciách, čím však rastú aj nároky domácich turistov,“ dodal.

Skonštatoval, že v poslednom čase sú najpopulárnejšie zážitkové pobyty, čím netradičnejšie, tým lepšie. To platí na Slovensku aj v Česku. V obidvoch prípadoch je podľa neho veľmi obľúbený napríklad glamping tzv. luxusné kempovanie. Z hľadiska cestovania po lokálnych destináciách na Slovensku a v Česku očakáva turisticky najsilnejší rok.

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #pandémia #hlavné mesto