Do Krupiny sa vracia klietka hanby, tentoraz ako atrakcia pre turistov

V Krupine na námestí osadili podobne ako v minulých storočiach klietku hanby. Tentoraz má ale slúžiť len ako atrakcia pre návštevníkov mesta.

03.07.2021 13:00
debata

Ako povedal primátor Radoslav Vazan, krupinská klietka hanby bola inšpirovaná, navrhnutá a zrealizovaná na základe analogických, dodnes jestvujúcich historických klietok, ktoré sa zachovali na území Slovenska. Známa je predovšetkým klietka zo 16. storočia na námestí v Levoči.

„Replika našej klietky bola navrhnutá z kombinácie kovu a kameňa,“ priblížil primátor.

Na jej realizáciu okrem mesta prispela Oblastná organizácia cestovného ruchu Stredné Slovensko.

Existencia takejto klietky hanby či tzv. kovového praniera v Krupine je doložená písomne v 18. storočí, pričom nie je známy ani jej tvar a ani materiál, z ktorého bola vyrobená.

Klietka bola súčasťou historického námestia – Veľkého rínku, v súčasnosti Svätotrojičného námestia. Slúžila na potrestanie zlodejov a previnilcov.

V prameňoch je zaznamenané len to, že sa v nej odsúdení na pranierovanie krútili. Čo presne tento pojem znamenal, zdokumentované nie je.

Na kovovej konštrukcii klietky hanby je umiestnená tabuľka s popisom a QR kódom. Pribudnúť by tam malo ešte aj srdce bosorky, keďže Krupina bola v minulostí známa ich upaľovaním. Podľa primátora do klietky je možné aj vstúpiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #krupina #klietka hanby