Prvý raz v histórii sprístupnili verejnosti tajnú sieť tunelov pod Koloseom. Čo ukrýva?

Pod podlahou rímskeho Kolosea, kde sa konali surové zápasy gladiátorov a príšerné verejné popravy, je celý tajný svet. Podzemné priestory alebo „hypogeum“ boli spleťou komôr s mohutnými klenbovými chodbami, kde väznili gladiátorov, otrokov a divé zvieratá a kde sa pripravovali neľútostné boje na život a na smrť.

09.07.2021 07:00
debata

Koloseum bolo dejiskom bitiek gladiátorov, ktorí sa ruvali medzi sebou navzájom alebo s divými zvermi, a diváci sa na toto „divadlo“ chodili s obľubou pozerať. Posledné bitky sa tu konali v 5. storočí nášho letopočtu.

Doposiaľ mala verejnosť vstup do podzemných priestorov zakázaný, píše Lonely Planet. V roku 2010 sa síce otvorila malá časť chodieb a návštevníci mohli nazrieť dovnútra, no videli len zlomok.

V roku 2018 sa však začal veľký projekt obnovy tejto historickej pamiatky a umožnil návštevníkom preskúmať niektoré z pôvodných tunelov, ktoré križujú arénu skrz nový 160-metrový chodník.

Zvedavci môžu nahliadnuť do komôr a šácht, ktorými vyťahovali zvieratá a bojovníkov k padacím dverám, vstupnej bráne do bojovej arény.

Obnova tejto historickej pamiatky je už vo svojej druhej fáze; prvá zahŕňala čistenie fasády, v tretej sa obnovia galérie, nainštaluje sa nový systém osvetlenia a v roku 2024 sa otvorí aj návštevnícke centrum.

Do podzemia Kolosea sa dostanete s lístkom Full Experience Colosseum.

V rámci samostatného projektu sa postaví nová výsuvná podlaha s rozlohou 3 000 metrov štvorcových, ktorá umožní návštevníkom po prvý raz od konca 19. storočia prejsť hlavnou atrakciou Talianska.

Keď archeológovia začali s odkrývaním podzemných úrovní arény, pôvodnú drevenú podlahu pokrytú pieskom odstránili, ale nahradí ju nová high-tech podlaha.

Je vyrobená z nehrdzavejúcej ocele a pokrytá drevom. Bude zaťahovateľná a bude sa dať ovládať na diaľku. Tak bude možné rýchlo zakryť alebo odkryť novootvorené podzemné siete chodieb, a tak sa budú môcť vetrať či chrániť pred dažďom. Podlaha by mala byť dokončená do roku 2023.

Oba projekty financovali talianski podnikatelia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Rím #Koloseum