Otvorili najhlbší bazén sveta a potopené mesto. Po vynorení nesmiete na mrakodrap!

Dubaj, ktorý sa môže pochváliť aj najvyšším mrakodrapom na svete či najväčším obchodným centrom na svete, práve otvoril ďalšiu rekordnú atrakciu - najhlbší bazén pre potápačov na svete.

16.07.2021 07:00
debata (6)

S ohromujúcou hĺbkou 60 metrov ukradol bazén, ktorý je súčasťou novej atrakcie Deep Dive Dubai, prvenstvo poľskému Deepspotu, ktorý má hĺbku 45 metrov, informuje CNN. Teplota vody je 30 stupňov Celzia, čo je príjemná teplota na tenký neoprén alebo plavky.

Bazén Deep Dive Dubai je naplnený 14 miliónmi litrami sladkej vody – objemom šiestich plaveckých bazénov – a je minimálne štyrikrát väčší ako ktorýkoľvek iný potápačský bazén na svete. V Guinnessovej knihe rekordov mu preto 27. júna pribudol titul „Najhlbší bazén na potápanie“.

Zariadenie je zatiaľ otvorené iba na pozvánky, ale verejnosť sa doňho dostane neskôr, ešte tento rok.

Dubajský korunný princ Šejk Hamdana bin Mohammed bin Rašid Al Maktoum, vášnivý potápač, bol jedným z prvých návštevníkov a svoje skúsenosti zdieľal na sociálnych sieťach.

Potopené mesto a zákaz návštevy mrakodrapov

Bazén je umiestnený v budove v tvare ustrice s rozlohou 1 500 metrov štvorcových, čím poukazuje na históriu Spojených arabských emirátov ako národa perál.

Ale najväčšou hviezdou Deep Dive Dubai je pravdepodobne podvodné mesto pri bazéne. Potápači môžu preskúmať „opustené“ potopené budovy a v arkáde si zahrať podvodný futbal.

Vo vnútri bazéna sú namontované najmodernejšie svetelné a zvukové systémy, ktoré vytvárajú unikátnu atmosféru.

Bazén tiež slúži ako podvodné filmové štúdio – najväčšie svojho druhu v regióne. V blízkosti zariadenia je k dispozícii miestnosť na strihanie filmu.

Okolo bazéna sú je nainštalovaných 56 kamier, ktoré zaisťujú bezpečnosť potápačov v každom mieste. Je tu tiež najvyspelejšia hyperbarická komora v regióne – s kapacitou 12 osôb – pre prípad núdze.

A v prípade, že by niektorí z potápačov zabudli, aký hlboký je bazén, zverejnil Deep Dive Dubai na svojich webových stránkach upozornenie, aby po ponore nenavštevovali slávny mrakodrap Burdž chalífa (vysoký 828 metrov). „Po každom potápaní sa odporúča počkať 18–24 hodín, kým vystúpite do výšky viac ako 300 metrov.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #bazén #Dubaj