Populárne talianske mesto núka ďalšie domy na predaj. Vyvolávacia cena 2 eurá!

Z nespočetného počtu vymierajúcich talianskych miest, ktoré sa rozhodli predať chátrajúce domy len za jedno euro, bola bezpochyby najúspešnejšia Sambuca di Sicilia.

07.09.2021 07:00
debata (10)

Od prvého ohlásenia „výpredaja“, ktorý zmedializoval CNN Travel ešte v roku 2019, sa tu predalo 16 obydlí po jednom eure. Odvtedy je Sambuca v centre pozornosti.

Celosvetový záujem o nápad tohto mestečka viedol k prílevu reportérov a cudzincov, ktorí hľadali pre seba nový, ale výhodný domov a ohúrení miestni obyvatelia sa s nadšením prizerali, ako sa ich mesto, ležiace hlboko v srdci Sicílie, stalo z noci na deň populárnou atrakciou, píše CNN.

Nikto si nie je úplne istý, ako sa Sambuce podarilo zatieniť všetky ostatné neobývané mestá v celom Taliansku, vrátane kampánskeho Zungoli a sicílskeho Mussomeli, ktoré sa snažili zbaviť rozpadajúcich sa nehnuteľností.

Možno to bolo spôsobené tým, že sa o svoje meno delí so slávnym talianskym likérom s príchuťou anízu Sambuca a s kvetmi bazy Sambucus, ktoré sa pestujú na blízkych poliach… Alebo to mohlo byť vďaka jeho bohatému dedičstvu, pamiatkam ako sú ruiny ohromujúceho paláca Al Zabuta alebo jeho exotickej atmosfére?

Nech už je dôvod akýkoľvek, Sambuca dúfa, že tento úspech zopakuje uvedením druhej várky opustených domov na trh, tentokrát za symbolické 2 eurá, čo je stále menej ako cena za kúsok pizze.

V roku 2019 radnicu doslova zaplavili tisícky žiadostí záujemcov o kúpu, čo podnietilo organizátorov pristúpiť k dražbe ponúkaných nehnuteľností.

Aj keď sa domy nakoniec predávali za ceny od jedného eura do 25 000 eur, väčšina sa predala za 5 000 až 10 000 eur.

Nová várka

Keďže aj po dvoch rokoch od uvedenia prvej ponuky na trh mestečko stále dostáva od cudzincov žiadosti o kúpu nehnuteľností, teraz sa rozhodlo, že je ten správny čas na predaj ďalších zhruba 20 opustených budov. Mnohé z nich susedia, takže záujemcovia si môžu kúpiť aj viac domov naraz a spojiť ich.

Vybrané nehnuteľnosti, ktoré sa nachádzajú v starej štvrti Saracen v historickom centre Sambucy, ostali opustené po katastrofickom zemetrasení, ktoré v roku 1968 otriaslo sicílskym údolím Belice a spustošilo celú oblasť.

Práve tie sa teraz dostali do dražby s vyvolávacou cenou dve eurá; šťastnými majiteľmi sa stanú držitelia s najvyššími ponukami.

Nový systém sa spustil 15. júla a formuláre žiadostí si teraz môžete stiahnuť z webovej stránky mesta. Proces podávania žiadostí sa končí 5. novembra. Po analýze a zvážení všetkých žiadostí sa pravdepodobne po niekoľkých týždňoch uskutoční verejná dražba.

Nové domy na predaj sú jednopodlažné, s rozlohou od 50 do 80 metrov štvorcových, s malými vnútornými nádvoriami s rastúcimi citrónovníkmi.

V ponuke sú aj väčšie viacposchodové, červeno-ružové kamenné budovy s rozlohou 120 metrov štvorcových s balkónmi a terasami s výhľadom na zelené polia posiate pasúcimi sa ovcami.

Na trh sa dostali aj prázdne mestské priestory.

Niektoré z ponúkaných domov sú v neuveriteľne dobrom stave, so starými maľovanými dlaždicami z majoliky navrhnutými sicílskymi umeleckými majstrami a zlatohnedými stenami z 20. rokov 20. storočia. Tie zrejme budú najžiadanejšie.

Väčšina z nich však nevyhnutne potrebuje opravu, niektoré sú stále zaplnené zabudnutými predmetmi a hromadami rozbitého a zaprášeného nábytku.

Spustenie aukcie bolo načasované tak, aby sa zhodovalo s opätovným otvorením Talianska, pretože krajina začína opäť otvárať svoje brány turistom po uzavretí hraníc a obmedzeniach spôsobených pandémiou Covid-19.

To znamená, že veľa kupujúcich, ktorí majú záujem, budú môcť skutočne navštíviť Sicíliu a na vlastné oči si nehnuteľnosti pozrieť.

Na rozdiel od niektorých ďalších vymierajúcich miest, ktoré prišli s podobnými ponukami, aby nalákali nováčikov, samospráva mesta Sambuca skutočne vlastní tieto opustené obydlia. To pomáha urýchliť všetky procesy týkajúce sa predaja, pretože nie je potrebné udržiavať kontakty s bývalými vlastníkmi, ktorí sa už nevrátili.

Nádhera v strede nádhery

Sambuca, známa ako mesto nádhery, sídli v prírodnej rezervácii a je obklopená nádhernými plážami, lesmi a horami. Napriek rastúcej popularite zostáva pokojným miestom.

Jej korene siahajú až k starogréckym osadníkom a vďaka kontrastnej architektúre je niečo ako múzeum pod holým nebom, vrátane kostolov s kopulami v arabskom štýle a barokových palazzov zdobených cherubínmi a chrličmi.

Ak je obloha jasná, z terasy Belvedere, kde predtým stál luxusný palác, možno dovidieť až sicílsku sopku Etna.

Neďaleko sa nachádza Selinunte, jedna z najlepších gréckych archeologických lokalít na Sicílii. Rovnako blízko je aj svetové dedičstvo UNESCO, Údolie chrámov.

Táto oblasť je tiež domovom niekoľkých rozľahlých viníc, ktoré sa tiahnu až k moru.

Známou je aj miestna kuchyňa s lokálnymi špecialitami – cestovinové jedlá zo slaných slimákov a jedinečné minni di Virgini – alebo panenské prsia – čo sú v podstate obrovské buchty.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko