Máte počas pandémie problém so spánkom? Pomáha meranie a poradcovia

Človek prespí približne tretinu života, ale veľa ľudí má so spánkom problémy a nespí dosť dlho ani dosť kvalitne. Dobrý spánok sa stal nedostatkovým tovarom, najmä počas pandémie Covidu-19, a v Japonsku sa preto snažia k problémom so spánkom pristupovať vedecky. Pomáha pri tom umelá inteligencia aj spánkoví poradcovia v predajniach matracov, píše agentúra Kjódó.

27.07.2021 07:00
noc, spánok, posteľ, dvojica, pár, tma, láska Foto:
Ilustračné foto.
debata

Tokijská firma nazvaná S'UIMIN, ktorá vznikla pri univerzite Cukube, vyvinula prístroj, ktorý počas spánku meria mozgovú aktivitu. „Získali ste hodnotenie C. Kvalita vášho spánku je dobrá, ale priemerná doba spánku je päť hodín, čo je málo, a spíte nepravidelne,“ dozvedel sa človek, ktorý zariadenie pomenované InSomnograf v rámci skúšobnej prevádzky testoval.

Zariadenie pozostáva z čelenky a nalepovacích elektród, ktoré je potrebné pred spaním umiestniť na čelo a krk. Potom už len stačí nechať ho päť nocí snímať potrebné dáta.

Meraných indikátorov sú dve desiatky: ide napríklad o to, ako dlho dotyčnému trvá zaspať či akú dobu potom strávi prerušovaným a hlbokým spánkom.

Informácie sa nahrávajú na cloudový server a užívateľ dostáva každý deň správu na svoj smartfón.

Hideaki Kondo, pracovník spánkového laboratória v nemocnici Inoue v Nagasaki, zariadenie chváli pre jeho jednoduchosť. „Je to naozaj jednoduché a možno tak získať objektívne údaje. Merania možno vykonávať aj na diaľku a pre pacientov to nepredstavuje žiadnu záťaž,“ hovorí.

Na nespavosť a ďalšie problémy so spánkom sa ľudia v poslednom čase v súvislosti s pandémiou sťažujú stále častejšie, tvrdia odborníci. Spoločnosť Nishikawa, ktorá je výrobcom futonových matracov, vo svojich obchodoch ponúka odborné spánkové konzultácie a preškolila pracovníkov, ktorým hovorí „učitelia spánku“, aby zákazníkom dokázali poradiť.

V predajniach si môžu ľudia zapožičať senzory, ktoré nosia týždeň na zápästí, a tie merajú spánkovú aktivitu, ale aj podmienky v spálni, ako je teplota, vlhkosť, svetlo či hluk.

Štyridsaťšesťročná žena, ktorá pomoc vyhľadala, sa tak dozvedela, že spí v priemere päť hodín a 33 minút a že v spánku zhruba deväťkrát za noc zmení polohu.

„Vidím u vás vzorec, kedy strávite pomerne dlhú dobu nepokojným spánkom, keď sa snažíte zaspať, a budíte sa príliš skoro. Najlepšie by pre vás bolo znížiť vlhkosť v spálni a chodiť spať asi o pol hodiny skôr,“ poradil jej učiteľ spánku.

Technológiu ale využíva firma aj pri samotnom výbere matraca, takže meria tlak na rôzne časti tela pri rôznych pozíciách v ľahu a k dispozícii je aj 3D skener, ktorý ukáže pre telo nevhodnú polohu.

Poradca potom na základe merania navrhne najlepší typ postele. Práce je vraj stále dosť – od začiatku pandémie sa počet žiadostí o konzultáciu zdvojnásobil. Mnohí sa pritom sťažujú, že kvôli práci z domova majú málo pohybu a majú problémy oddeliť pracovný život od súkromného.

„Dobrý spánok súvisí so životnými návykmi, prostredím a kvalitou postele. Ja radím cez deň ľahké cvičenie, pred spaním kúpeľ a hlavne v posteli nepozerať do mobilu,“ prezrádza jeden z konzultantov Arata Ocuka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #spánok