V New Yorku netečie voda a ostreľujú ho proruskí separatisti

Vezmite si takého priemerného obyvateľa New Yorku, napríklad Sašu. Deň sa mu začína typicky: ráno sa musí stihnúť umyť a vyčistiť si zuby, kým vypnú vodu, ktorá z kohútika tečie len občas a v posledných dňoch vôbec, hoci vonku je už ráno 30 stupňov Celzia. Ak nezašiel k studni nabrať vodu do kanistrov, deň sa začne zle.

22.08.2021 07:00
debata (1)

Potom vyrazí do práce v továrni na výrobu fenolu. Následne nejako prečká voľno po práci, pretože nočný život tu veľmi nekvitne, a ide si ľahnúť v nádeji, že vzdialená streľba zostane vzdialenou.

Ale v New Yorku sa môže stať čokoľvek. Ten Sašov totiž nie je na Manhattane, ale hneď pri frontovej línii v oblasti Donbasu na východe Ukrajiny, píše server BBC vo svojej ruskej verzii.

Ešte pred mesiacom na tomto mieste bývala v mapách vyznačená obec Novhorodske, kým ju 1. júla ukrajinský parlament premenoval na New York. Akokoľvek zvláštne to znie divne, je to historický názov vsi. Nazývala sa tak osada nemeckých kolonistov, ktorá tu vznikla na konci 19. storočia.

Život v New Yorku sa ale za Stalina drasticky zmenil: najprv všetkých Nemcov z osady deportovali do Kazachstanu a v roku 1951 New York premenovali.

Ale aj tak veľa tunajších rodákov má v dokumentoch ako miesto narodenia uvedené New York v Stalinskej oblasti; Doneck sa vtedy nazýval Stalino.

Pôjdem do New Yorku nakúpiť

V roku 2016 prišli miestni aktivisti s nápadom vrátiť obci historický názov. O päť rokov neskôr návrh doputoval do parlamentu a hlasmi 301 poslancov sa Novhorodske zmenilo na New York.

Postoj miestnych je mierne povedané nejednoznačný. Niektorí to plne podporujú. „Je to naša história,“ hovorí vedúca divadelného krúžku Tamara. „Moja babička žila v susednej dedine a hovorievala: pôjdem do New Yorku nakúpiť.“

Iní sa k zmene stavajú nepriateľsky a tvrdia, že sa ich nikto na nič nepýtal a že nevideli nikoho, kto by zbieral podpisy za premenovanie.

„Len sa hanbím! Smejú sa nám, že žijeme v New Yorku!“ sťažuje sa na autobusovej zastávke jedna žena. „Keď to chceli premenovať, tak nám mali zariadiť život ako v skutočnom New Yorku,“ dodáva susedka. Čakajúce ženy tvrdia, že v obci sú momentálne najdrahšie potraviny a že sa oplatí nakupovať kdekoľvek inde.

Platia pravidelne. To stačí

Nočný život v New Yorku zabezpečuje miestny hostinec, ktorý cez víkendy funguje ako nočný klub, čiže sa sotva líši od iných provinčných diskoték.

Inokedy je to so zábavou horšie. Alkoholické nápoje v obchodoch predávajú len do ôsmej večer, ako všade v okolí frontu.

„Obozretnosť charakterizuje Newyorčana,“ žartuje miestna mládež, keď naplnila kufor Lady postaršími fľašami piva.

„Aký tú je najväčší problém? Určite cesty,“ tvrdí jeden z mladíkov. „Čo s cestami? Práca nie je. Je tu jedna továreň, a to je všetko. Kvôli tomu odtiaľ všetci odišli, aj ja. Za chvíľu z New Yorku nič nezostane,“ hovorí jeho sused, ktorý prišiel na skok z Poľska.

„Ja tu zostanem. Narodil som sa tu a nikam inam nechcem,“ oponuje Andrij, ktorý ako jediný z mladíkov podporoval premenovanie rodnej obce. Tvrdí, že teraz sa o New Yorku dozvedia potenciálni investori a „niečo vymyslia“.

Ostatní sa smejú a vysvetľujú Andrijov zápal tým, že robí v továrni na fenol. Ale investori sa do okolia frontovej línie nehrnú.

Po rozpade Sovietskeho zväzu z desiatok miestnych podnikov zostala len továreň na fenol, ktorá patrí oligarchovi Rinatovi Achmetovi. Prácu „na fenole“, ktorý cítiť po celom okolí, mnohí pokladajú za synonymum životného úspechu.

„To tak dobre platia?“ znie otázka a odpoveďou je zborový smiech: „Platia pravidelne,“ vysvetľujú.

„V skutočnosti tu žiadne perspektívy nie sú,“ tvrdí študent Kirill, ktorý prišiel domov na prázdniny. „Mám to tu rád, ale žiť tú neplánujem. Zmenili názov, ale inak sa tu nezmenilo nič.“

Nemá zmysel bežať do krytu…?

V New Yorku sú ale ľudia, ktorí dokázali využiť potenciál názvu ešte pred premenovaním obce: jeden z podnikavcov prekrstil svoju benzínku na New York, aby zlákal vodičov.

Uprostred dediny je rovnomenná pekáreň a pizzeria v jednom, kde si možno kúpiť „banícky chlieb“ aj pizzu „Lady New York“ (s kúskami kuraťa), prípadne „Polícia New York“ (so šunkou) alebo „Taxi New York“ (so salámou, slaninou a šampiňónmi).

Je tu aj futbalový klub Ukrajinský New York, ktorý práve vedie okresný prebor.

Ale priamo počas rozhovoru o miestnom futbale počuť zvuky, ako keby niečo veľmi ťažké zhadzovali z kamiónu, a vzduch sa chveje kilometre ďaleko.

Asi päť kilometrov odtiaľ je Horlivka, jedno z najväčších miest ovládaných proruskými separatistami. Prestrelky sú tu na dennom poriadku.

„V rokoch 2014 a 2015 sme pravidelne bežali do pivnice, akonáhle sme začuli výbuchy. Teraz sa už nedesíme. Je jasné, že našu osadu nepotrebujú ani jedni, ani druhí. Nemá zmysel bežať do krytu, spí sa ďalej,“ vysvetľuje jeden z mládencov.

Na uliciach New Yorku možno často stretnúť málovravných ukrajinskej vojakov. Na otázku, ako sa slúži v New Yorku, zodpovedajú lakonicky, ale v rámci možností vtipne: „Sakra, zrušili víza!“ hovorí jeden. „Lokácia na Instagrame teraz vyzerá oveľa lepšie,“ dodáva bez veľkého nadšenia druhý.

„Nedá sa povedať, že by život tu bol raj. Ale žiť sa tu dá,“ tvrdí nad pivom Oleh.

New York 15. júla ostreľovali z Horlivky. Pár domov to poškodilo a dvadsaťdeväťročný vojak Oleksandr Horbenko bol zranený. 19. júla zraneniam podľahol.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #New York #Ukrajina #Donbas #proruskí separatisti