Kremnica hľadá využitie Zechenterovho domu

V dome a v Zechenterovej záhrade radnica organizuje 17. septembra deň otvorených dverí, na ktorom okrem prehliadky odprezentujú objekt a iné úspešné projekty.

22.08.2021 13:00
debata

Historický objekt Zechenterov dom nachádzajúci sa v širšom centre Kremnice, ktorý je od roku 2008 nevyužívaný, prejde v najbližších rokoch rekonštrukciou.

Ako mesto informuje v tlačovej správe, samospráva v spolupráci s občianskymi združeniami hľadá subjekt, ktorý by v historickej budove vedel nájsť prospešné kultúrne alebo iné verejnosti prístupné využitie.

Hoci mesto Kremnica pôvodne plánovalo dom využiť na bývanie, po diskusii so združeniami a obyvateľmi je otvorené budovu využiť na iné účely.

Hlavným cieľom je podľa primátora mesta Alexandra Ferenčíka budovu komplexne obnoviť reštaurátorským spôsobom tak, aby sa mohli prezentovať a zachrániť jej historické hodnoty.

V objekte sa v tomto roku vykoná sanácia vlhkosti, pričom žiadne doteraz vykonané opravy nedefinujú spôsob využitia budovy.

Podľa občianskeho združenia SOS Kremnica, ktoré iniciovalo výzvu na začatie diskusie o využití stavby, je prioritou kultúrne, spoločenské či edukačné využitie objektu.

Práve v spolupráci s SOS Kremnica chce mesto nájsť vhodné združenie, subjekt či organizáciu, ktoré by prišli s nápadom využitia historickej pamiatky a zároveň projekt zrealizovali.

„Mesto nehľadá partnera na financovanie obnovy objektu, ale partnera, ktorý by už zrekonštruovanú budovu vedel zmysluplne a udržateľne využiť. Výhodou budovy je práve prislúchajúca záhrada, ktorú je tiež možné do projektu využitia Zechenterovho domu zapojiť,“ objasnil primátor s tým, že záujemcovia sa môžu zúčastniť na dni otvorených dverí 17. septembra.

Súčasťou prezentácie bude prehliadka budovy, prezentácia objektu a iných podobných úspešných projektov.

Najstaršia zmienka o dome je podľa všetkého z roku 1505, keď bol majiteľom domu kremnický richtár Sebastian Ungefüg.

Na poschodí domu je zachovaná renesančná nástenná maľba – architektúra s listami a priehľadom do otvorenej krajiny (16. storočie).

Záhradu v 18. storočí navštívili aj cisár František Lotrinský a kráľ Jozef II. Záhrada je prvýkrát vyobrazená na vedute z roku 1742, keď v nej rástlo väčšie množstvo stromov.

Bývalý obyvateľ domu Gustáv Kazimír Zechenter-Laskomerský, lesný a banský lekár, prozaik, publicista a prírodovedec, založil v záhrade botanickú záhradu.

V roku 1974 bola záhrada, kde stojí takmer 400-ročný dub letný, vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kremnica