Nová aplikácia porovnáva súčasnú a historickú podobu Bratislavy

Súčasnú a historickú podobu Bratislavy porovnáva nová aplikácia. „Mesto spracovalo aplikáciu Dve tváre Bratislavy a zverejnilo mapy, ktoré ukazujú a porovnávajú, ako vyzerala Bratislava v roku 1969 a ako vyzerá v súčasnosti," informovala v tlačovej správe hovorkyňa mesta Katarína Rajčanová.

23.08.2021 13:00
debata

V ortofotomapách je možné vyhľadať a priblížiť jednotlivé lokality, na ktorých je vidieť, akými zmenami hlavné mesto za posledné polstoročie prešlo.

Použité ortofotomapy vznikli spracovaním leteckých fotografií pre účely Bratislavy. Fotografia z 1969 pochádza z Topografického ústavu Banská Bystrica.

Účelom aplikácie je ukázať urbanistický vývoj mesta a jeho častí pre rôzne školské či iné výskumné projekty a ukázať históriu Bratislavy nielen jej obyvateľom.

„Nová mapová aplikácia je súčasťou už známeho bratislavského transparentného portálu opendata.bratis­lava.sk a je možné ju nájsť na pripravovanom geoportáli mesta," poznamenala Rajčanová.

„Tento portál bude interaktívnym mapovým portálom Bratislavy s cieľom umožniť svojim obyvateľom, súkromnému sektoru a verejnosti jednoduchý prístup k rôznym priestorovým informáciám o hlavnom meste,“ dodal šéf oddelenia dátovej politiky a analýz Pavol Škápik.

Letecké zábery z roku 1969 ukazujú mesto v období začiatku sovietskej okupácie a normalizácie. „Na prvý pohľad je vidieť rozdiely oproti súčasnosti. Cez Dunaj viedol iba jediný most, mnohé mestské časti boli ešte len dedinkami alebo poliami,“ približuje primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Súčasné územie Bratislavy sa rozprestiera na miestach, kde sa predtým nachádzali lúky, pasienky či polia. Karlova Ves či Dúbravka boli dedinkami s rodinnými domami.

Petržalku v tom čase tvorili tri malé obce – Petržalka, Ovsište a Starý háj.

„Tam, kde dnes stojí väčšina dnešných panelákov, boli pred 50 rokmi pasienky či husté lužné lesy. Na mape z roku 1969 nenájdeme ani populárne petržalské jazero Draždiak – podobne ako iné štrkoviská, vzniklo až neskôr pri výstavbe nových sídlisk," uzavrela Rajčanová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #aplikácia #história