Dóm sv. Alžbety ohrozuje nečakaný nepriateľ

V Dóme sv. Alžbety v Košiciach v uplynulých dňoch začali s odstraňovaním nánosov vtáčieho trusu, ktorý narúša jeho interiér. Prostredníctvom projektu, ktorý sumou 18.500 eur podporilo Ministerstvo kultúry SR, sa im podarí odstrániť havarijný stav. Potrebné sú však aj ďalšie financie. Za košickú arcidiecézu Rímskokatolícku farnosť sv. Alžbety Uhorskej v Košiciach to povedal kurátor Tomáš Harbuľák.

27.08.2021 10:00
kosice Foto:
Dóm svätej Alžbety v Košiciach je vzácnou národnou kultúrnou pamiatkou. Ilustračné foto.
debata

„Vtáctvo, ktoré hniezdi nad podkrovím katedrály, znečisťuje už niekoľko rokov svojím trusom podkrovie národnej kultúrnej pamiatky, ktoré v podobe nebezpečného biologického materiálu narúša aj interiér katedrály, nakoľko z prieduchov klenieb padá do presbytéria a lode chrámu, a to aj počas bohoslužieb a turistických sprievodov, povedal s tým, že následne začala dovnútra cez klenby pretekať špinavá voda. "Je to riziko a naozaj vážny akútny stav,“ doplnil.

Primárnym zámerom projektu je akútna sanácia podkrovia tejto sakrálnej kultúrnej pamiatky, ako aj deratizácia podkrovných priestorov, zamedzenie príletu holubov do priestorov nad klenbami katedrály osadením zábran proti vlietaniu vtáctva do podkrovia.

Nad klenbami v podkroví sa v súčasnosti zhromažďuje veľké množstvo holubov, ktoré tieto priestory znečisťujú, zároveň rozvetrávajú, ohrozujú nedávno zrekonštruované časti aj iných priestorov, ako sú schodiská vedúce na povalu, krovy, elektrifikáciu nachádzajúcu sa v podkroví, spresnil s tým, že pre udržateľnosť optimálneho stavu je nutné zamedziť opätovnému náletu vtákov do priestorov podkrovia.

Urobiť by tak mali odborným inštalovaním komplexnej ochrany proti vtákom, hrotového systému proti náletu vtákov, inštalovaním bariér proti holubom. Osadiť plánujú drôtené siete do všetkých vetracích a okenných otvorov na schodiskách a v podkroví kostola, ktoré zatiaľ podobnými zábranami nedisponujú.

Harbuľák dodal, že z financií v rámci projektu sa im podarí zrealizovať len základné opatrenia. "Vyžadovalo by si to aj ošetrenie kameňa a zvetraného dreva. Z týchto zdrojov to však nevyjde, doplnil s tým, že na budúci rok sa preto plánujú opäť uchádzať o podporu v projekte.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dóm sv. Alžbety