Prvý mesiac prázdnin bol v najmenšej zoo rekordný, aká bude celková sezóna?

Letné prázdniny v zoologickej záhrade (ZOO) v Spišskej Novej Vsi opäť priniesli rekord v návštevnosti. V júli do jej areálu prišlo takmer 40-tisíc návštevníkov, čo je najviac za viac ako tridsať rokov existencie ZOO. Informoval o tom jej riaditeľ Karol Dzurik.

04.09.2021 13:00
debata

Celkovo si počas júla a augusta najmenšiu ZOO na Slovensku pozrelo takmer 77-tisíc návštevníkov.

Doterajšie výsledky v návštevnosti podľa riaditeľa ukazujú, že rekordná bude aj celková tohtoročná sezóna. Od otvorenia ZOO v apríli zaznamenali takmer 121-tisíc návštevníkov.

V zoologickej záhrade sú vo všeobecnosti so sezónou a letom spokojní. „Návštevníci chodili, avšak 99 percent predstavovali domáci návštevníci, v menšej miere prišli Česi," skonštatoval Dzurik.

Po prázdninách už do areálu prichádza menej návštevníkov, v ZOO tento čas využijú na opravu chovných zariadení. Stále však ostávajú otvorení do konca októbra.

Zoologická záhrada býva počas svojej sezóny v pondelky pravidelne zatvorená, s výnimkou júla a augusta.

Novinkou tohtoročnej sezóny boli dva medvede himalájske, ktoré v júli vo výbehu nahradili dvoch predošlých. Priviezli ich tam zo zoologickej záhrady v českej Hlbokej. Trojročný samec je odchov tamojšej ZOO.

Šestnásťročná samica bola odchytená z voľnej prírody v Tadžikistane. Oproti medveďovi hnedému ide o väčší typ medveďa. ZOO v Spišskej Novej Vsi je iba druhou v Európe, ktorá tento poddruh medveďa chová.

„Medvede si už na seba zvykli, rovnako aj na výbeh,“ doplnil riaditeľ ZOO. Podľa jeho slov však počas leta mali v zoologickej záhrade aj niekoľko ďalších nových prírastkov. „Narodili sa tri surikaty, lama krotká aj vták nandu pampový, ktorý je podobný pštrosovi, pričom zaujímavosťou je, že je celý biely, je to albín,“ vysvetlil Dzurik.

Zoologická záhrada v Spišskej Novej Vsi je jednou zo štyroch zoologických záhrad na Slovensku, vznikla 12. mája 1989. Ku koncu minulého roka bolo v zoologickej záhrade 579 zvierat 127 druhov.

Medzi najatraktívnejšie patria zvieratá zapísané v takzvanej Červenej knihe ohrozených zvierat – orangutan bornejský či tiger ussurijský.

debata chyba
Viac na túto tému: #zoo #Spišská Nová Ves