V Slovenskom inštitúte vo Viedni otvorili výstavu Čarovné Čičmany

Výstavu Čarovné Čičmany žilinského fotografa Ivana Köhlera otvorili v utorok (31. 8.) v Slovenskom inštitúte vo Viedni s jej autorom aj predsedníčkou Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erikou Jurinovou a starostkou Čičmian Ivetou Michalíkovou, informovala hovorkyňa ŽSK Lucia Lašová.

05.09.2021 13:00
debata

Výstava mapuje unikátne fotografie od začiatku 70. rokov 20. storočia, keď sa v Čičmanoch konali folklórne slávnosti pri príležitosti 700. výročia založenia obce.

„Po 50 rokoch prepája modernú fotografiu a pohľad na čičmianske znaky – Čičmany inak. V rámci výstavy vznikol unikátny film o rázovitej obci a jej súčasťou sú okrem fotografií aj obrazy. Slovenský inštitút vo Viedni získal unikátnu grafiku, zobrazujúcu slávne čičmianske motívy, ktorá bude i po skončení výstavy trvalo umiestnená na priečelí jeho sídla,“ uviedla hovorkyňa ŽSK.

Doplnila, že zámerom výstavy je nielen zvýšiť návštevnosť regiónu, ale predovšetkým priblížiť vznik ornamentiky a predstaviť región, z ktorého špecifický biely dekor na hnedom pozadí pochádza.

„Čičmiansky motív preslávil Slovensko na celom svete v podobe národnej symboliky na viacerých olympiádach či na svetovej výstave Expo Miláno v roku 2015. V zahraničí však len málokto vie, čím je čičmiansky dekor taký ojedinelý a výnimočný,“ povedal riaditeľ odboru kultúry Úradu ŽSK Martin Hromada.

V Čičmanoch zriaďuje Považské múzeum expozíciu Radenov dom, ktorý ročne navštívi približne 20.000 ľudí. Krajskej samospráve preto mimoriadne záleží na zvyšovaní počtu turistov práve v súčasnej dobe.

„Výnimočné a rôznorodé kultúrne dedičstvo Žilinského kraja si zaslúži našu pozornosť, preto podobné projekty budeme i naďalej podporovať. Verím, že i túto výstavu čaká na domácej i zahraničnej pôde mnoho prezentácií, ktoré do Čičmian prilákajú ďalších návštevníkov,“ doplnila Jurinová.

Výstava Čarovné Čičmany potrvá v Slovenskom inštitúte vo Viedni do 15. septembra 2021.

debata chyba
Viac na túto tému: #Viedeň #výstava #Čičmany