Dedina si zmenila vulgárny názov a má pokoj od drzáňov. Nie všetci ale súhlasia

V rakúskej dedinke Fugging po rokoch zavládol pokoj. Po minuloročnej zmene názvu do nej totiž prestali mieriť škodoradostní turisti, ktorí sa fotili pri ceduli na jej hraniciach.

07.09.2021 11:35
značka, Fucking, rakúska dedina Foto: ,
Fucking, po novom Fugging, leží v Hornom Rakúsku.
debata (1)

Fugging sa do konca minulého roka volal Fucking, čo sa v písanej podobe zhoduje s anglickým vulgárnym výrazom pre pohlavný styk.

„Od okamihu, keď sme zmenili meno, sa vrátil pokoj a kvalita života je opäť taká, aká má byť,“ povedala agentúre APA Andrea Holznerová, starostka hornorakúskej obce Tarsdorf, ktorej je Fugging súčasťou. „Premenovanie teda bolo neobvyklým, ale účinným krokom,“ dodala.

So starostkou však nesúhlasia všetci obyvatelia dedinky, ktorých je asi sto. Niektorí z nich požadujú návrat k historickému názvu obce, a vytvorili preto petíciu s názvom „Make Fucking Great Again“, ktorý sa inšpiroval heslom kampane bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa (Make America Great Again; Urobme Ameriku opäť veľkou).

K zmene názvu fucking zastupitelia vlani pristúpili preto, že už boli unavení záujmom vtipálkov na internete i tých, ktorí sa do dedinky schádzali, aby si zaobstarali fotografiu pri tabuli označujúcej jej začiatok či koniec.

Dopravné značky s nápisom Fucking sa navyše stávali predmetom častých krádeží, a obec Tarsdorf tak musela platiť za ich náhradu.

Jedna z posledných s pôvodným názvom obce sa teraz dostala do Múzea dejín Rakúska vo Viedni. Vystavená je od nedele v hlavnej expozícii. Podľa riaditeľky prestížnej inštitúcie Moniky Sommerovej ceduľa „názorne ukazuje, ako sociálne siete urobili z pozornosti novú menu“.

Názov dedinky Fucking bol podľa niektorých zdrojov odvodený od mena istého Adalperta von Vucckingena, ktorý tu žil v 11. storočí.

Podľa iných zdrojov za neho môže bavorský šľachtic Focko, ktorý žil už v 6. storočí. Prípona -ing je v názvoch bavorských obcí pomerne bežná.

Meno Fugging je jedným z alternatívnych spôsobov zápisu názvu obce, ktoré sa objavovali v historických prameňoch, kým sa ustálilo označenie Fucking.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #dedina #vulgarizmus