Taxikári nemajú koho voziť, v autách pestujú zeleninu a chovajú žaby

Strechy a kapoty opustených taxíkov v Bangkoku našli nové uplatnenie v podobe záhradiek so zeleninou a rybníčkov s kvákajúcimi žabami, píše agentúra AFP.

19.09.2021 07:00
debata

Parkovisko, kde z karosérií ružových a oranžových taxíkov, typických pre Bangkok, rašia zelené výhonky zalievané monzúnovými dažďami, sa nachádza na západe thajského hlavného mesta.

Drobné zelené a hnedé žaby kvákajú v tropickom teple z provizórnych bazénikov vyrobených zo starých pneumatík, usadených medzi približne dvoma stovkami opustených áut.

Vodiči taxíkov z tohto automobilového cintorína sa v posledných mesiacoch vrátili do svojich dedín, pretože im kvôli pandémii a lockdownu takmer úplne zmizli zákazníci.

Pestovanie zeleniny bolo „našou poslednou možnosťou“, povedal jeden zo šéfov silno zadlžené taxislužby, päťdesiatštyriročný Tchapakón Assawalertkun. „Povedali sme si, že sa pustíme do pestovania zeleniny na strechách taxíkov a do chovu žiab,“ dodal.

Thajsko zaviedlo prísne obmedzenia, aby zvládlo vlnu pandémie Covidu-19, vrátane nočného zákazu vychádzania. Turisti, vďaka ktorým taxislužby v Bangkoku žili, zmizli kvôli drakonickým pravidlám uvaleným na vstup do kráľovstva.

Baklažán, paprika, uhorka, cuketa a bazalka pestovaná na autách – spolu so žabami – majú pomôcť uživiť nezamestnaných vodičov a ďalších zamestnancov. Ak úroda bude dobrá, prebytok sa má podľa plánu predať na miestnych trhoch.

„Pestovanie zeleniny tiež pomáha zamestnancom prísť na iné myšlienky. Chceme, aby mali niečo na jedenie, a nechceme, aby boli v strese,“ povedal riaditeľ.

V uliciach teraz podľa neho jazdí len asi päť stoviek taxíkov, ďalších 2500 je mimo prevádzky. Mnohí vodiči si totiž nemohli dovoliť platiť za prenájom vozidla dennú taxu, aj keď ju úrady znížili na polovicu; v prepočte ide o necelých 8 eur.

Preto sa šoféri vrátili domov na vidiek. Niektorí tak urobili počas prvej vlny pandémie, ešte viac ich odišlo následne pri druhej vlne. „Niektorí nechali svoje autá na miestach, ako sú čerpacie stanice, a zavolali nám, aby sme si ich vyzdvihli,“ zaspomínal.

Ďalšia, zatiaľ najťažšia vlna, zráža taxislužbu na kolená. „Ak čoskoro nepríde pomoc, budeme mať naozaj problémy,“ povedal Tchapakón Assawalertkun agentúre AP s tým, že pestovanie zeleniny vníma aj ako protest – a tiež ako spôsob, ako uživiť zamestnancov v ťažkých časoch. S podnikaním to vraj nikdy nebolo také zlé.

V krajine s približne 70 miliónmi obyvateľov sa od začiatku pandémie nakazilo 1,4 milióna ľudí, z ktorých viac ako 14 000 nákaze podľahlo.

debata chyba
Viac na túto tému: #taxi #Thajsko #Bangkok