Na košickú železničnú stanicu v nedeľu dorazí špeciálny vlak Connecting Europe Express

V nedeľu 19. septembra dorazí na železničnú stanicu v Košiciach mimoriadny vlak Connecting Europe Express, ktorý začiatkom septembra vyštartoval z Lisabonu a za päť týždňov sa zastaví vo viac ako 100 mestách a metropolách. Informovala o tom hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja Anna Terezková.

18.09.2021 13:00
debata

Expres vyrazil z portugalského Lisabonu 2. septembra a za päť týždňov navštívi 27 krajín. V Košiciach ma naplánovanú zastávku v nedeľu 19. septembra o 18:47.

„Zámerom tohto mimoriadneho vlaku je upriamiť pozornosť na výhody železničnej dopravy, na druhej strane má poukázať na chýbajúce spojenia medzi niektorými časťami európskej železničnej siete. Tento expres má v rámci svojej 37-dňovej cesty spojiť Európu a motivovať členské štáty Európskej únie, aby zvyšovali udržateľné spôsoby dopravy, medzi ktoré patrí aj tá železničná. Je pre nás cťou, že jednou z jeho zastávok je aj náš kraj. Okrem jeho privítania na košickej železničnej stanici sme pripravili bohatý sprievodný program. Každého, kto má záujem podporiť túto myšlienku a privítať tento mimoriadny expres, pozývame v nedeľu na železničnú stanicu do Košíc,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Vlak Connecting Europe Express je výsledkom unikátnej spolupráce Európskej komisie so Združením európskych železničných a infraštruktúrnych spoločností (CER) s európskymi železničnými dopravcami, správcami infraštruktúry a s mnohými ďalšími partnermi na miestnej i celoeurópskej úrovni.

Vzhľadom na rôzny rozchod koľajníc v Európe bude expres v skutočnosti pozostávať z troch vlakov – tzv. pyrenejského, štandardného a pobaltského vlaku, ktoré sa na trase stretnú.

Projekt upozorňuje jednak na chýbajúcu interoperabilitu medzi niektorými časťami európskej železničnej siete, ale aj na príklady úspešnej spolupráce medzi železničnými spoločnosťami a správcami infraštruktúry.

debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #Košice #železničná stanica