V Zavare otvorili Dom tradícií, je v ňom aj pamätná izba skladateľa Gejzu Dusíka

Dom tradícií, ktorý bude pripomínať život ľudí v minulosti, otvorili dnes v Zavare pri Trnave. Jeho súčasťou je aj pamätná izba miestneho rodáka, hudobného skladateľa Gejzu Dusíka.

28.09.2021 13:00
debata

V pamätnej izbe Gejzu Dusíka sú podľa starostu Zavara Lukáša Sochora umiestnené viaceré vzácne predmety, ktoré obci darovala Dagmar Holomáňová, dcéra Gejzu Dusíka.

Sú medzi nimi ocenenia, fotografie zo súkromných albumov, osobná korešpondencia či vlastnoručné notové zápisy národného umelca. Aj hudobný program pri slávnostnom otvorení bol zameraný na jeho tvorbu.

Ďalšie miestnosti sú vybavené predmetmi, ktoré boli kedysi súčasťou bežného života na dedine, no dnešná mládež sa už nemá kde s nimi stretnúť.

Dom tradícií nebude podľa starostu Sochora len obyčajnou muzeálnou expozíciou, ktorú by obec otvorila párkrát do roka.

„Je veľmi dôležité, aby bol objekt Domu tradícií využívaný celoročne. Každý týždeň tam budú voľnočasové aktivity žiakov našej školy, od októbra v ňom budú fungovať dva krúžky. V budúcnosti plánujeme organizovať v tomto objekte aj komornejšie podujatia, napríklad výstavy alebo besedy,“ priblížil starosta.

Vonkajšie priestory sú upravené ako oddychová zóna, od jari do zimy budú sprístupnené pre verejnosť.

Obec Zavar kúpila starý dom v susedstve obecného úradu pred dvoma rokmi. Minulý rok pripravila projektovú dokumentáciu na jeho zásadnú rekonštrukciu. Rekonštrukcia za viac ako 150-tisíc eur sa začala na jar, dokončená bola len pred pár dňami.

debata chyba
Viac na túto tému: #Gejza Dusík