Vatikán bude od návštevníkov žiadať covidové certifikáty

Vatikán bude od 1. októbra požadovať od ľudí, ktorí vstupujú na jeho územie, covidový certifikát. Informovala o tom agentúra ANSA. Povinnosť sa bude týkať zamestnancov a obyvateľov Vatikánu, ale aj turistov. Výnimku budú mať ľudia, ktorí do pápežského štátu prídu na omšu a ihneď po nej vatikánske územia opustia.

25.09.2021 13:00
vatikán kardináli Foto: ,
Kardináli sedia počas celebrovania omše pápežom Františkom vo Vatikáne. Ilustračné foto.
debata

Podľa predstaviteľov Vatikánu je nové opatrenia v súlade s názorom, ktorý zastáva pápež František. Ten opakovane vyzýval štáty, aby „prijali všetky opatrenia, ktoré môžu predísť zdravotníckej kríze, držať ju pod kontrolou a viesť k jej zmierneniu“.

Pri ceste zo Slovenska, kde bol minulý týždeň, pápež František priznal, že medzi zamestnancami Vatikánu sú odporcovia očkovania. Hlava katolíckej cirkvi opakovane podporila očkovanie proti Covidu-19.

Novú povinnosť bude podľa vatikánskych médií vymáhať polícia. Nie je však jasné, ako sa covidové certifikáty budú preverovať.

Medzi Talianskom a Vatikánom nie sú na hraniciach stále kontrolné stanovištia. Zvyčajne z Ríma do cirkevného štátu prúdia z náboženských dôvodov a kvôli pamiatkam milióny ľudí ročne. V súčasnosti je však počet výrazne nižší kvôli pandémii Covidu-19.

Úrady v Taliansku sa spoliehajú na covidové certifikáty ako na nástroj kontroly šírenia epidémie Covidu-19. Taliani sa musia preukazovať takzvaným zeleným pasom pri vstupe do barov, múzeí alebo škôl.

Po dlhej debate talianska vláda minulý týždeň rozhodla, že od polovice októbra budú musieť preukazovať svoju bezinfekčnosť aj zamestnanci pri vstupe na pracovisko.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán