Ujmú sa aj u nás? 'Vreckové parky' pomáhajú bojovať proti teplu a znečisteniu

Premena betónových rozhorúčených plôch na vitálne dýchajúce záhradky a záhony pomáha znižovať teplotu v uliciach a prispieva k redukcii znečistenia.

14.11.2021 07:00
debata

Mnohé mestá majú v lete problémy s prehrievaním. Veľké zelené parky sú účinným prostriedkom, ako znižovať horúčavu, no na dobrej pomoci môžu byť aj maličké trávnaté parčíky v uliciach, píše WE forum.

S týmto konceptom prišli Atény, typická horúca metropola, jedno z najhustejšie osídlených miest v Európe, ktorá sa niekoľko mesiacov topí v slnečných lúčoch.

Populácia v Aténach prudko stúpla najmä po druhej svetovej vojne, rovnako narástol aj počet automobilov v meste. Atény sú navyše obkolesené horami, ktoré zdržiavajú teplo a znečistenie v kotline. V lete sa tu teploty šplhajú k 40 stupňom. Nehovoriac o tom, že smog poškodzuje starobylé pamiatky.

„Vreckové parčíky“ riešia problémy s úpekom aj znečistením. Niektoré majú veľkosť sotva polovice tenisového ihriska, no dokážu spraviť veľký kus roboty pri znižovaní teploty vzduchu.

Parky budujú aj ďalšie mestá, ktoré si uvedomujú svoj problém. V Bangkoku pribudne 11 nových parkov, vrátane eko-parku s mangrovníkmi.

Paríž sa rozhodol bojovať proti znečisteniu zredukovaním parkovacích miest na polovicu a najslávnejšiu triedu Champs-Élysées plánuje premeniť na ohromnú záhradu.

Zmeny prichádzajú aj do Nairobi. Hlavné mesto Kene počas pandémie takmer zdvojnásobilo svoje zelené plochy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #park