Majiteľ pieskových sôch: Keď prší, zle spávam

Mnohí si ťukali na čelo, keď už minulý rok prišiel s nápadom urobiť výstavu pieskových sôch. Viktor Reisel si však už druhý rok plní svoj detský sen a jeho pieskové stavby si v Bojniciach možno pozrieť ešte do konca októbra.

05.10.2021 10:00
Pieskové sochy Bojnice 2021, hrad Slovenská Ľupča Foto:
Hrad v Slovenskej Ľupči z piesku, v pozadí skutočný Bojnický zámok.
debata

Trinásť pieskových modelov, z čoho je deväť hradov a zámkov a štyri rozprávkové bytosti. „Chcel som totiž, aby tu aj tento rok bolo niečo zaujímavé aj pre deti, takže sme do piesku vyrezali aj draka, mníchov, šaša či rytierov,“ hovorí autor myšlienky výstavy pieskových sôch v Bojniciach Viktor Reisel. Výstava je otvorená od mája a pomaly sa chýli ku koncu. Už je otvorená iba cez víkendy s plánom vydržať do konca októbra.

Autor nápadu pieskových sôch v Bojniciach... Foto: Dávid Popovič, mystudio.sk
Pieskové sochy Bojnice 2021, socha draka, Viktor Reisel Autor nápadu pieskových sôch v Bojniciach Viktor Reisel pred sochou draka.

„Tento rok sme výstavu otvorili už v máji a ľudia to už predsa len trochu poznali z minulého, čo bola výhoda. Takže návštevnosť je celkovo vyššia ako v roku 2020. Ak si však spomínate, mesiac máj bol tento rok veľmi studený a najmä daždivý, čo mi spôsobilo nemálo problémov. Keď leje a sú prívalové dažde, tak ani nespávam,“ už žartuje, lebo sezónu má pomaly za sebou.

Viktor Reisel tu nechcel mať zmenšeniny zrúcanín, a tak doposiaľ z piesku s pomocníkmi postavili len slovenské hrady a zámky, ktoré sú zachované. Zrúcaniny mu však z piesku občas vyrába počasie.

„Je jasné, že do takéhoto projektu nemôže ísť človek so zdravým rozumom. Návštevnosť je jedna vec, ale horšie je, ak vám to padá pred očami. Z Budatínskeho hradu odpadla zadná časť, keď ho podmylo, rýchlo som to musel fixovať. Drakovi zas odpadol chvost, a tak ďalej, každú chvíľu niečo.“ Dovolenka ako na pieskovej pláži to tu preňho nie je.

Pieskové sochy Bojnice, v popredí mnísi, v... Foto: Dávid Popovič, mystudio.sk
Pieskové sochy Bojnice 2021, mnísi Pieskové sochy Bojnice, v popredí mnísi, v pozadí sochy hradov a zámkov.

V hlave už nosí nápad na tretí ročník napriek tomu, že predpríprava a vyrezanie takýchto pieskových sôch je náročné.

„Musíte navoziť piesok v potrebnej kvalite. Rezbárovi Adamovi Bakošovi, ktorý je autorom aj Ľadového dómu na Hrebienku, som dal na výber z viacerých vzoriek piesku, zhodou okolností si vybral piesok, ktorý pochádza z Moravy. Na úvod robíme klasický šalung, piesok lopatujeme a neustále sa do toho prilieva voda. Na jednu sochu tak minieme 1500–2000 litrov vody. Potom sa vibruje vibračnou doskou, ako keď robíte chodník, aby bola piesková masa čo najviac hutná. Až potom sa začína vyrezávať a na záver sa to fixuje penetrákom. Tento rok nám najmä na začiatku výstavy počasím veľmi neprial, niekedy po prívalových dažďoch som sa až bál prísť a otvoriť bránku. Veľakrát sme opravovali,“ dodáva. Na vytvorenie tejto výstavy spotrebovali 130 ton piesku.

Šašo z piesku. Foto: Dávid Popovič, mystudio.sk
Pieskové sochy Bojnice 2021, šašo Šašo z piesku.

Tento chlapík má vzťah k hradom a zámkom. Odmalička ich chodieval navštevovať, takže tento motív ho nadchol aj v rámci pieskových sôch.

„Pôvodne som vôbec netušil, že existuje nejaký Haličský zámok. Socha z piesku ma natoľko inšpirovala, že s manželkou sme sa naň zašli pozrieť na motorke. Nostalgickú spomienku mám aj na Topoľčiansky hrad, keď som mal 17 rokov, tak sme v jednej z veží spali s partiou,“ spomína a hľadí na zmenšeninu hradu z piesku. Rezbári hrady a zámky vyrezali podľa fotografie, štyri rozprávkové bytosti vznikli len na základe fantázie.

„Minulý rok bol najkrajšou stavbou asi Bojnický zámok, návštevníkov lákalo, že si môžu urobiť dvojitý záber – na pieskový aj skutočný v pozadí. Tento rok sa mne aj môjmu synovi najviac páči rozprávkový motív mníchov.“

pravek, neandertálci, Bojnice, mamut, homo sapiens, Prepoštská jaskyňa Čítajte viac Ako sa neandertálci starali o chrup a prečo jedli susedov? Prezradí bojnické Múzeum praveku

Kde bolo tam bolo, tam, kde sa voda sypala a piesok lial… Viktor Reisel si už po druhý rok splnil svoj chlapčenský sen z detských pieskovísk, urobil radosť svojmu synovi a mnohým ďalším. A kto je ešte zvedavý, má šancu prísť sa do Bojníc pozrieť na sochy z piesku do konca októbra.

Hneď vedľa je aj detské ihrisko a Múzeum praveku v prírode. Spoločne s návštevou zoo či Bojnického zámku máte postarané o plnohodnotne strávený víkendový program.

Pieskové sochy Bojnice

Nájdete tu: Budmerický zámok, Budatínsky hrad, Hrad Ľubovňa, Hrad Beckov, Nitriansky hrad, Haličský zámok, Starý zámok Banská Štiavnica, Topoľčiansky hrad, Slovenská Ľupča a 4 rozprávkové bytosti – šašo, rytieri, mnísi a drak.

otvorené cez víkendy 10–18 hod.

Adresa: Rybníčky 4, Bojnice

Vstupné: dospelí 5 eur, deti 2,50 eura, ZŤP 3,50 eura, rodinný vstup 12,50 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Bojnice #pieskové sochy