Päť najbezpečnejších miest na svete: Tu sú dôvody, ktoré ich vyniesli na vrchol

Mestá na celom svete museli v súvislosti s pandémiou Covidu-19 prehodnotiť svoje bezpečnostné opatrenia. Tu je päť z tých, ktorým sa to podarilo najlepšie.

17.11.2021 07:00
Dánsko, Kodaň, lode, člny, NEST1 NEPOUZI Foto:
Dánsko, Kodaň. Ilustračné foto.
debata

Zatvorené úrady, kancelárie, obchody, reštaurácie, masky na tvári, sociálne dištancovanie. Pandemické opatrenia zasiahli krajiny po celom svete a ovplyvnili ich aj z dlhodobého hľadiska.

Keď na začiatku 20. storočia zasiahla svet španielska chrípka, v mestách žilo iba 14 % ľudí, ale dnes sa toto číslo podľa odhadov Populačnej divízie OSN zvýšilo na 57 %, píše BBC. Preto pandémia a opatrenia s ňou spojené zasiahli doslova väčšinu sveta, ktorá ostala zrazu uväznená vo svojich bytoch.

Preto musia byť ľudia v mestách, kde sa žije viac „pri sebe“ ešte ostražitejší, pokiaľ ide o ochranu ich zdravia a mestá musia prijímať mnohé opatrenia.

Výskumná a analytická divízia spoločnosti Economist Group, poskytujúca prognostické a poradenské služby prostredníctvom výskumu a analýz, Economist Intelligence Unit nedávno vydala index bezpečných miest 2021, ktorý zoraďuje 60 miest do rebríčka na základe 76 ukazovateľov bezpečnosti týkajúcich sa osobnej bezpečnosti, digitálneho života, environmentálnych faktorov a tiež zdravia, kde je zahrnutá aj pripravenosť na pandémiu a úmrtnosť na Covid-19.

Mestá, ktorá sa umiestnili na vrchole indexu, dokazujú, ako celková bezpečnosť koreluje so silným pocitom sociálnej súdržnosti, celkového začlenenia obyvateľstva a spoločenskej dôvery.

Kategória digitálnej bezpečnosti:

  1. Sydney
  2. Singapur
  3. Kodaň
  4. Los Angeles a San Francisco

Zdravie:

  1. Tokio
  2. Singapur
  3. Hongkong
  4. Melbourne
  5. Osaka

Osobná bezpečnosť:

  1. Kodaň
  2. Amsterdam
  3. Frankfurt
  4. Štokholm
  5. Brusel

Bezpečnosť infraštruktúry:

  1. Hongkong
  2. Singapur
  3. Kodaň
  4. Toronto
  5. Tokio

Environmentálna bezpečnosť:

  1. Wellington
  2. Toronto
  3. Washington
  4. Bogota
  5. Miláno

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #mestá