Mesto Ramádí sa premieňa na perlu irackého Anbáru. Nové cesty, luxusný hotel na Eufrate

Luxusný hotel na Eufrate, súkromná klinika s moderným vybavením a mnoho projektov. Ide o iracké Ramádí. Kedysi zastrčené mesto západne od Bagdadu, dnes na vzostupe vďaka podpore vplyvného predsedu parlamentu Muhammada Halbúsího, rodáka z provincie Anbár, ktorej strediskom je Ramádí, napísala agentúra AFP.

31.10.2021 07:00
debata (1)

Práve v Anbáre v roku 2003 začali boje proti inváznym jednotkám, ktoré zvrhli prezidenta Saddáma Husajna. Provinciu potom pustošili atentáty teroristickej siete al-Kájda aj boje Islamského štátu. Ramádí po bojoch v roku 2015 zostalo v troskách.

Dnes chce prilákať investorov a spolieha sa na štyridsaťročného Halbúsího, ktorý si buduje povesť dynamického politika. Jeho popularita stále rastie a on sám považuje nedávne parlamentné voľby za referendum o svojom postavení.

Ramádí je oblepené jeho fotografiami a portrétmi ďalších členov Národného hnutia pre rozvoj a reformu, alebo tiež Al-Hal. Zatieňujú súpera z koalície Al-Azm, v ktorej sú hlavné osobnosti irackých sunnitov.

V Ramádí sú cesty pokryté hladkým asfaltom, lemujú ich nové lampy a trávniky. Na brehu Eufratu robotníci končia práce na päťhviezdičkovom hoteli s 15 poschodiami a 184 izbami, čo bude prvé ubytovacie zariadenie tohto druhu v provincii.

Stálo 60 miliónov dolárov. Ide o prvý projekt, ktorý mesto vybudovalo v spolupráci so súkromným sektorom. A nešetrilo sa – kamene doviezli zo Španielska, bude mať riečny prístav, bazény a oddychovú zónu.

Podnikateľ Madžíd Hatim Ghadbán, ktorý ho vybudoval, chváli miestne úrady a Halbúsího. „To jemu patrí ocenenie za výstavbu v tejto provincii,“ hovorí.

V Iraku, kde je infraštruktúra stále poznamenaná vojnou, kde sa napriek ohromným ropným zásobám ekonomika spamätáva s ťažkosťami, predstavuje Ramádí minipriestor rýchlej prosperity.

Pre miestnych sunnitov to má aj ďalší význam – cítia sa odsúvaní centrálnou vládou, v ktorej dominujú šiiti, a nemajú autonómiu ako ďalšie iracká menšiny, Kurdi.

Verejná nemocnica zostáva nedostavaná, ale už funguje. Zato súkromná klinika As-Safva prijíma pacientov od apríla a ponúka aj služby, ktoré ešte v Anbare k dispozícii neboli, tvrdí jej riaditeľ Muhammad Muhslih Hanus. Aj podľa neho sa Ramádí premieňa a prosperuje. „Ceny pozemkov sa skoro zdvojnásobili, sú vyššie ako v Bagdade,“ hovorí pediater.

Na realizáciu zatiaľ čaká vybudovanie nákupných centier, medzinárodného letiska alebo bezcolných zón na troch hraničných postoch medzi Anbarom a Sýriou, Jordánskom a Saudskou Arábiou, hovorí anbárský guvernér Alí Dulajmí. Aj on kandiduje vo voľbách spolu s Halbúsím.

Halbúsí bol krátko guvernérom Anbáru, do parlamentu sa dostal v roku 2014 a krátko predsedal finančnej komisii. V roku 2018 sa stal s podporou proiránských politikov najmladším predsedom parlamentu.

„Postupoval v kariére rýchlo, čím proti sebe popudil starú gardu sunnitských politikov, ktorí sa zomkli proti nemu,“ povedal politológ Hamza Haddad.

Halbúsí neprestáva rozširovať svoje kontakty v celom regióne. V septembri ho prijal korunný princ emirátu Abú Zabí Muhammad bin Zájdi Nahajána, krátko predtým egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí.

„Vzťahy medzi Irakom a SAE sa posilňujú, a to najmä v oblasti obchodu, ale aj politiky. Administratíva tam má kontakty vďaka premiérovi a predsedovi parlamentu,“ hovorí Haddad.

Zatiaľ nikomu sa nepodarilo druhýkrát obhájiť post predsedu parlamentu, ale ak to niekto môže dokázať, je to podľa Haddada práve Halbúsí.

Šéf rady mesta Ramádí Umar Misano Dabbús ukazuje architektonické plány. Veže zo žiariaceho skla, niekoľkoposchodové parkovisko futuristického tvaru. Postaví ho firma z emirátov.

Halbúsí podľa neho potrebuje ďalšie štyri roky, aby mohol pokračovať v rozvoji mesta. „Dúfame, že zostane na vrchole politiky, aby mohol dokončiť, čo jeho skupina začala,“ hovorí Dabbús.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak