Ako bývala, kým sa stala slávnou? Byt princeznej Diany sa premenil na atrakciu

Londýnsky byt, v ktorom žila Diana Spencerová predtým, ako sa stala princeznou z Walesu, dostal oficiálnu modrú plaketu. Zavesili ju na budovu Coleherne Court na ulici Old Brompton Street v Kensingtone 29. septembra.

21.10.2021 07:00
debata

„Diana mala a stále má v srdciach Londýnčanov osobitné miesto a sme nadšení, že vidíme jej modrú plaketu formálne umiestnenú ako pamätník jej práce pre ostatných,“ povedal podľa CNNAndrew Boff, predseda Londýnskeho zhromaždenia pri slávnostnom odhalení.

Na pamätnej tabuli je napísané: „Lady Diana Spencerová, neskoršia princezná z Walesu, tu žila v rokoch 1979–1981.“

Dva roky, ktoré Diana strávila v byte číslo 60 na Coleherne Court, boli pre jej ďalší život kľúčové. Byt si kúpila za peniaze zdedené po prababke. Stál 50 000 libier (asi 59 000 eur).

Diana sa presťahovala do Londýna vo veku 18 rokov a pracovala tu ako opatrovateľka a v materskej škole.

V roku 1980 začala chodiť s princom Charlesom, dedičom britského trónu, a o rok neskôr sa zasnúbili.

Čím známejšou sa stávala, tým častejšie jej byt obliehali fotografi, ktorí dúfali, že zachytia budúcu princeznú.

Po tom, čo sa Diana zasnúbila s princom Charlesom, dala jej matka byt predať. Dodnes je z neho súkromná rezidencia.

„Lady Diana Spencerová, neskôr princezná z Walesu, je jednou z najznámejších postáv novodobej britskej histórie,“ uvádza sa vo vyhlásení charitatívnej organizácie English Heritage, ktorá spravuje viac ako 400 historických budov, pamiatok a pamiatok v Anglicku.

Modrá tabuľa je druhým významným pamätníkom Diany, ktorý bol odhalený v roku 2021, v roku, v ktorom by sa dožila 60 rokov. V júli jej synovia princ William a princ Harry spoločne odhalili sochu svojej matky v záhrade v Kensingtonskom paláci.

Modré plakety dostalo aj mnoho politikov, umelcov, spisovateľov a ďalších významných historických osobností vrátane Virginie Woolfovej, Winstona Churchilla a Freddieho Mercuryho. Okrem Britov dostali toto ocenenie aj Mahátmá Gándhí a Emile Zola. Len v Londýne sa nachádza asi 950 modrých plakiet.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #princezná Diana