Na Fiľakovskom hrade ukončili rekonštrukciu stredného hradu

Na Fiľakovskom hrade na juhu Lučeneckého okresu v uplynulých dňoch ukončili rekonštrukciu areálu stredného hradu. Ako informovala hovorkyňa mesta Fiľakovo Klaudia Mikuš Kovácsová, v kedysi neprístupnom priestore vďaka tomu vznikli nové turistické atrakcie.

25.10.2021 13:00
fiľakovo hrad Foto: ,
Hrad Fiľakovo.
debata

Rozsiahle stavebné práce a terénne úpravy stredného hradu trvali niekoľko rokov, výsledkom je sprístupnenie delostreleckých strieľní nazývaných kazematy.

Počas prác sa komplexne upravil a zabezpečil terén stredného hradu, odstránili sa tony sutiny a vyčistili a obnovili tri kazematy. K nim po novom vedú oceľové schodiská, čím vznikla nová sprístupnená atrakcia pre turistov, priblížila Mikuš Kovácsová.

Rekonštrukciu stredného hradu sa podarilo realizovať vďaka dotáciám z Ministerstva kultúry SR, ktoré na projekt za posledné dva roky prispelo sumou 48.000 eur.

Počas tohto obdobia sa na prácach vďaka podpore zo strany úradu práce podieľalo 13 nezamestnaných. Hradnému múzeu sa podarilo dokončiť aj odvodnenie nádvoria stredného hradu, ktoré pomohlo vyriešiť desaťročia pretrvávajúci problém s vlhnutím hradných múrov.

Počas uplynulých rokov samospráva opravila aj prístupové cesty k Fiľakovskému hradu, vybudovala nové parkovisko pre návštevníkov a zrekonštruovala viaceré historické prvky, ako napríklad poslednú baštu mestského opevnenia, delostreleckú baštu či vínny domček. Rekonštrukčné práce by sa tak podľa mesta mali v budúcnosti zamerať na obnovu horného hradu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Fiľakovský hrad