Toto nie je sen. Kúpte si dom za 1 € len 1,5 hodiny od Ríma a 30 minút od mora

O talianskych dedinách a mestečkách, ktoré sa vyľudnili a teraz sa usilujú prilákať nových obyvateľov tak, že predávajú svoje domy za symbolické ceny, napríklad jedno euro, počuť už dlhšie. Vždy doposiaľ to však boli odľahlé miesta, niekde uprostred šírych polí, pahorkov, lesov. Ponúkajú síce dokonalý pokoj, no sú tak trochu od ruky.

09.11.2021 07:00
debata (1)

Najnovšia ponuka túto šablónu ruší. Dedina, ktorá sa najnovšie rozhodla pridať k trendu, sa totiž nachádza čo by kameňom dohodil od samotného slávneho Ríma a svoje domy predáva z trocha iných dôvodov, píše CNN.

Romantické mestečko Maenza sa stalo prvým v rímskom regióne Latium, ktoré začalo predávať domy po eure. Jeho poloha je viac než výborná, leží len 95 kilometrov juho-východne od Ríma a cesta do hlavného mesta trvá len približne jeden a pol hodiny. Ani k moru to nie je z Maenzy ďaleko – k vlnám sa dostanete už po 35 minútach jazdy autom.

Maenza rozprestierajúca sa vysoko v divokých kopcoch Lepini južne od hlavného mesta, kde kedysi žili pastieri a divoké kmene, dáva do predaja desiatky opustených kamenných obydlí v nádeji, že priláka nových obyvateľov.

Starosta Claudio Sperduti hovorí, že rozbieha ambiciózny projekt znovuzrodenia svojho rodného mesta s úmyslom vdýchnuť jeho až príliš pokojným uličkám nový život.

Cieľom podľa neho je obnoviť všetky nepoužívané rozpadajúce sa nehnuteľnosti prostredníctvom kontaktov medzi starými vlastníkmi a potenciálnymi kupcami, ktorých majú prilákať smiešne nízke ceny.

Záujemcovia z radov kupujúcich sa majú obrátiť na radnicu s konkrétnymi požiadavkami na nehnuteľnosť a miestni úradníci sa pokúsia splniť ich požiadavky.

Mesto dúfa, že do rúk nových nadšených majiteľov sa dostane asi 100 zanedbaných nehnuteľností, z ktorých niektoré sa kvôli svojmu schátranému stavu stali potenciálnym nebezpečenstvom pre okoloidúcich.

Prihlášky na kúpu prvých niekoľkých domov bolo treba podať do konca augusta, no starosta ubezpečuje ľudí, ktorí tento termín zmeškali, že na trh budú prichádzať postupne ďalšie ponuky, pretože stále prebiehajú rokovania s ich pôvodnými vlastníkmi.

Tí, ktorým sa podarí kúpiť nehnuteľnosť v Maenze, sa musia zaviazať, že ju do troch rokov zrekonštruujú a záruka 5 000 eur, ktorú musia pri kúpe zložiť, sa im po dokončení prác vráti.

Noví majitelia musia tiež mestu predložiť podrobný plán prestavby budovy a ozrejmiť, aký úmysel s ňou majú – či už pôjde o dom, penzión, obchod alebo reštauráciu.

Prihlásenie trvalého pobytu v Maenze nie je podmienkou, no mesto vyzýva rodiny s deťmi a mladé páry, aby si ho tu zriadili.

Ak bude chcieť rovnaký dom niekoľko žiadateľov, budú mať prednosť tí, ktorí sa tu plánujú usadiť, a tí, ktorí budú vedieť zabezpečiť najrýchlejšiu obnovu. Tá by pritom podľa odhadov nemala vyjsť na viac ako niekoľko tisícok, keďže staré domy sú pomerne malometrážne.

Sperduti tvrdí, že jeho mesto na rozdiel od ostatných neponúka domy v hodnote jedného eura, aby zastavilo odliv obyvateľov – aj keď za posledných 20 rokov sotva prekročilo počet 3 000. Maenze ide o zablokovanie realitných kancelárií a špekulantov, ktorí chcú staré domy odkúpiť a speňažiť vo svoj prospech.

„Rodiny a mládež často odchádzajú z nášho mesta do väčších domovov v okolitých mestách na vidieku, ale vždy sa nájde nejaký nováčik, ktorý zaujme ich miesto, takže je to vyvážené,“ hovorí Sperduti.

"Toto nie je umierajúce mesto, ľudia stále obývajú starú štvrť, ale potrebuje obnovu, čerstvý kyslík.“

Je to dlhodobý projekt obnovy, ktorý ponúka kupujúcim, ktorí majú záujem, aby mohli prísť a sami sa presvedčiť, čo Maenza ponúka, vrátane ďalších lákavých príležitostí, doplnil.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko