Tisíce ľudí uväznili úrady v zábavnom parku. Kvôli jedinému prípadu COVID-19

Vyzeralo to ako scéna z hororu, píše denník The Washington Post. A udialo sa to práve na Halloween.

04.11.2021 07:00
debata (1)

Návštevníci sa tešili z atrakcií, keď sa okolo šiestej hodiny večer zrazu zatvorili východy zábavného parku a nik z tisícov nemohol opustiť areál.

Z tmy sa vynorili zamaskované prízraky, ale neboli to halloweenske kostýmy, ale ľudia v bielych ochranných oblekoch, píše Washington Post.

Úrady sa totiž náhle rozhodli zavrieť šanghajský Disneyland, a to len kvôli jednému jedinému prípadu koronavírusu. Uväznili preto tisíce ľudí, ktorí sa na slobodu dostali až po tom, ako ich postupne všetkých otestovali, uviedol The Guardian. Vnútri bolo podľa SCMP práve 34-tisíc ľudí,.

Testovanie, samozrejme, trvalo dlhé hodiny, no nik sa nesťažoval, neprotestoval, povedala agentúre AP žena menom Čchen. Všetci čakali disciplinovane zrejme v tom najdlhšom rade v ich živote a sledovali nádherný ohňostroj.

Pozitívny výsledok nemal okrem prvotnej osoby, ženy, nikto.

Napriek tomu potom v noci odviezlo viac ako 200 autobusov ľudí z Disneylandu do hotelov a zariadení, kde musia stráviť dva dni v karanténe. Následne podstúpia ďalšie testovanie.

Úrady chcú otestovať ešte aj ďalších 100-tisíc ľudí, ktorí cez víkend navštívili šanghajský zábavný park.

Čína však uviedla do platnosti mimoriadne prísne opatrenia a nulovú toleranciu voči nákaze, a preto ak sa na určitom mieste vyskytne čo len jeden jediný prípad, nasledujú tvrdé zásahy a uzávera, informuje Idnes.cz.

O striktnosti, ktorej sa Čína drží, svedčí aj nedávny prípad, keď tamojšie železnice zastavili vlak zo Šanghaja do Pekingu, pretože jeden pasažier bol v blízkom kontakte s nakazeným. Úrady následne umiestnili 212 cestujúcich do izolácie.

Iný prípad spomína ako sa úrady v provincii Ťiang-si rozhodli po objavení jedného pozitívneho prípadu rozsvietiť na všetkých semaforoch červenú, aby tak ochromili dopravu, a tak zabránili šíreniu vírusu, napísal Global Times. Keď sa však zdvihla masívna vlna odporu miestnych obyvateľov, vedenie provincie nápad nerealizovalo.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Šanghaj #Disneyland #Covid-19