Toto sú najbezpečnejšie mestá: Tvrdé kritériá zrodili nové hviezdy

Bezpečnosť je už dlho jedným z hlavných záujmov cestovateľov, pokiaľ ide o rozhodovanie, ktorú destináciu navštíviť. Posledné mesiace, vzhľadom na prebiehajúcu pandémiu, sa predstava o "bezpečnosti" ešte zmenila a posunula. To vysvetľuje zmeny na vrchole indexu, bezpečných miest, ktorý vydáva Ekonomická inteligenčná jednotka.

03.02.2022 07:00
Dánsko, Kodaň, lode, člny, NEST1 NEPOUZI Foto:
Dánsko, Kodaň
debata

Rebríček sa zostavuje zo 60 medzinárodných destinácií podľa kritérií ako digitálna bezpečnosť, zdravotná bezpečnosť, infraštruktúra, osobná bezpečnosť a environmentálna bezpečnosť – ktorá je tohtoročnou novou kategóriou, uvádza CNN.

Aj keď popredné miesta zaujímajú rok čo rok ázijské mestá ako Tokio, Singapur a Osaka, v roku 2021 sa na prvej priečke usadila európska destinácia. Je ňou dánska metropola, ktorá získala ako najbezpečnejšie mesto sveta 82,4 bodu zo 100.

Kodaň vyskočila na vrchol rebríčka z 8. miesta v roku 2019, a to predovšetkým vďaka zavedeniu novej hodnotenej kategórie environmentálnej bezpečnosti, v ktorej toto mesto obzvlášť vyniklo. Dobre si však viedlo aj v kategórii osobnej bezpečnosti.

„Jedným z kľúčových faktorov, ktoré robia z Kodane také bezpečné mesto, je nízka miera kriminality, ktorá je v súčasnosti na najnižšej úrovni za viac ako desať rokov,“ povedal Lars Weiss, primátor Kodane.

„Kodaň sa vyznačuje aj veľkou sociálnou súdržnosťou a relatívne úzkou priepasťou medzi bohatými a chudobnými. Je to zmiešané mesto, v ktorom sa asistent upratovania a generálny riaditeľ stretávajú v miestnom supermarkete a majú deti v jednej škole."

„Toto je jeden zo základných kameňov dánskej kultúry a vo veľkej miere prispieva k vysokej úrovni dôvery a bezpečnosti, z ktorej ťažíme.“

Kanadskému Torontu sa ušlo druhé miesto s 82,2 bodmi. „Kodaň je určite dôstojným celkovým lídrom a Toronto zaslúženým vicemajstrom, a to najmä kvôli dlhodobému úspechu pri ochraňovaní obyvateľov, ako aj vďaka konkrétnym zlepšeniam za posledné dva roky,“ uvádza sa v správe.

„Toronto a Kodaň sú na tom v novom pilieri environmentálnej bezpečnosti výrazne lepšie ako ktorékoľvek z troch najlepších miest z predchádzajúcich rokov.“

Tretí Singapur získal 80,7 bodu. Na celkovom štvrtom mieste je Sydney so ziskom 80,1 bodu, no toto austrálske mesto získalo najvyššie skóre v kategórii digitálnej bezpečnosti. Piata priečka patrí Tokiu, ktoré získalo presne 80 bodov.

Holandský Amsterdam s 79,3 bodmi bol šiesty, novozélandský Wellington sa umiestnil na siedmom mieste so 79,0 bodmi.

Ázijsko-pacifické mestá Hongkong a Melbourne sa spoločne umiestnili na ôsmom mieste so 78,6 bodmi. Prvú desiatku uzavrel švédsky Štokholm so ziskom 78 bodov.

Najvyššie umiestneným mestom USA v zozname bol New York, pričom sa o jedenáste miesto podelil so španielskou Barcelonou – obe mestá získali 77,8 bodu.

Na druhom konci rebríčka nebolo veľa prekvapení, pričom päticu posledných tvorili nigérijský Lagos, egyptská Káhira, venezuelský Caracas, pakistanské Karáči a mjanmarský Yangon.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť