Je to tu: Dramatické zhoršenie pandémie ruší očakávané vianočné trhy. Kto bude ďalší?

Mníchov sa stal prvým veľkým nemeckým mestom, ktoré zrušilo jeden zo svojich nadchádzajúcich vianočných trhov, ktoré zvyčajne prilákajú až tri milióny návštevníkov. Dôvodom je dramaticky sa zhoršujúca pandemická situácia.

19.11.2021 07:00
debata

Starosta Mníchova Dieter Reiter to označil za "trpkú správu“ pre obyvateľov mesta a stánkarov, ale povedal, že by bolo nezodpovedné, keby sa podujatie konalo. Otvoriť ho mali 22. novembra, píše The Local.

„Dramatická situácia v našich nemocniciach a exponenciálne narastajúce počty infekcií mi nedávajú inú možnosť: žiaľ, mníchovský vianočný trh sa tento rok konať nemôže,“ uviedol Reiter vo vyhlásení.

Mnohé nemecké vianočné trhy sa v roku 2020 pre pandémiu nekonali, no mníchovský Christkindlmarkt je prvým z väčších a obľúbenejších, ktorý sa zrušil aj tento rok.

Mníchov sa nachádza v nemeckom južnom Bavorsku, ktoré zápasí s jednou z najvyšších mier infekcií v krajine počas štvrtej vlny pandémie.

Bavorsko malo v utorok podľa Inštitútu Roberta Kocha 554,2 zaznamenaných infekcií na 100 000 ľudí, čo je výrazne nad celoštátnym číslom 312,4, ktoré je historickým maximom v krajine.

V Nemecku sa pred pandémiou každoročne konalo približne 2 500 vianočných trhov, ktoré boli obľúbené u návštevníkov. V príjemnej atmosfére si tu mohli pochutnať na varenom víne či pečených gaštanoch a nakúpiť darčeky.

V časoch pred pandémiou prilákali dohromady asi 160 miliónov domácich a zahraničných návštevníkov, tržby sa pohybovali od troch do piatich miliárd eur.

Nemci teraz očakávajú, ako zareagujú ďalšie veľké mestá ako Kolín, Stuttgart, Norimberg či Drážďany, ktoré práve pripravujú svoje vianočné trhy.

V Nemecku sa už zrušilo niekoľko menších trhov, no zatiaľ mnohí organizátori uviedli, že plánujú trhy otvoriť.

Niektoré mestá plánujú zaviesť prísnejšie pravidlá zamedzujúce prístup nezaočkovaným, zatiaľ čo iné budú pred vpustením návštevníkov do zón vianočných trhov vyžadovať dôkaz o očkovaní, prekonaní ochorenia alebo negatívny test.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Mníchov #vianočné trhy