Egypt postihla 'biblická' rana: Po extrémnej búrke sa vyrojili jedovaté príšery, troch ľudí zabili

Egyptský región Asuán sa po extrémnych búrkach dočkal ďalšej strašnej rany - územie zamorila záplava jedovatých škorpiónov. Vliezli do domov a ich štípance zabili 3 ľudí a ďalších 450 skončilo v nemocnici, kde bojujú o život.

18.11.2021 07:00
debata

V sobotu egyptský portál Al-Ahram informoval, že prívalové dažde a sneženie, ktoré sa cez víkend prehnali mestom Asuán, vyhnali z hniezd roje škorpiónov, ktoré vliezali do domov a bytov a robili to, čo vedia najlepšie – bodali svojím jedovatým chvostom, píše Gizmodo.

Aj keď nie je jasné, ktorý druh škorpióna v regióne terorizuje ľudí, niektorí tvrdia, že ide o egyptského škorpióna s tučným chvostom, ktorého bodnutie sa považuje za mimoriadne nebezpečné, až smrteľné. Jed z jeho čierneho chvosta môže podľa BBC zabiť človeka za menej ako hodinu.

Tí, ktorých škorpióny poštípali, sa v súčasnosti liečia v niekoľkých nemocniciach v celom regióne, povedal pre Al-Ahram námestník ministra zdravotníctva Asuánu Ehab Hanafy.

Už aj silné búrky, sprevádzané vetrom s rýchlosťou takmer 100 kilometrov za hodinu, ktoré postihli Egypt, napáchali veľa škôd – dva týždne extrémneho počasia spôsobili zaliatie a odstavenie hlavných dopravných uzlov v Káhire a Asuáne, kolaps elektrického vedenia, popadanie stromov a zaplavenie nespočetných ulíc.

Náhla blesková povodeň, ktorá zasiahla Asuán, bola podľa odborníkov „prirodzeným javom“, ktorý sa dal do určitej miery očakávať: extrémne počasie je kvôli klimatickým zmenám stále bežnejšie a bude spôsobovať aj ďalšie katastrofy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #škorpión