Mestá s najlepším lockdownom! Čo robia ináč ako zvyšok sveta?

Kultúrny magazín Time Out zverejnil rebríček top miest planéty. Vychádzal pri tom zo spätnej väzby od takmer 30 000 obyvateľov miest. Najnovší zoznam berie do úvahy okrem tradičných hodnôt aj nové faktory ako komunitné projekty, dostupnosť zelene a udržateľnosť.

08.12.2021 07:00
park, Kalifornia, kruhy, odstup, Foto: ,
Kruhy naznačujú bezpečnú vzdialenosť. Park Dolores, San Francisco. Ilustračné foto.
debata

Chceli sme nájsť mestá, ktoré nemyslia len na súčasnosť, ale aj na budúcnosť, píše časopis. Tu je ich elitný rebríček top miest, kde sa dobre žije, pracuje aj relaxuje:

10. Tokio, Japonsko

Ako Time Time vo svojom rebríčku uvádza, nosenie rúšok bolo v Tokiu bežné oveľa skôr, ako sa COVID-19 dostal do sveta. Podľa výskumu sa život v hlavnom meste Japonska na začiatku pandémie skutočne spomalil.

Za posledných 18 mesiacov mesto však investovalo obrovské úsilie a prostriedky do nových miest a atrakcií pre miestnych obyvateľov a návštevníkov. Jednou z najnovších sú „dizajnérske verejné toalety“ – najmodernejšie kúpeľne vyrobené tak, aby vyzerali ako umelecké inštalácie.

9. Porto, Portugalsko

Existuje krajšie mesto, v ktorom by ste chceli stráviť lockdown? Nájdete tu ikonickú architektúru aj nové výtvory známych portugalských graffiti umelcov, ktorí v tichých uliciach tvrdo pracovali.

Väčšina mesta je prispôsobená pre chodcov a navyše pribudla ďalšia cyklistická infraštruktúra, ako aj komunitné záhrady, ktoré poskytujú obyvateľom potrebný vonkajší priestor.

8. Tel Aviv, Izrael

Tel Aviv sa umiestnil v tomto rebríčku, pretože „mesto, ktoré sa nikdy nezastaví“ sa pozastavilo, keď zasiahol COVID.

Podľa správy Time Out priestory ako námestie Dizengoff a Park HaMesila hostili pikniky, koncerty, premietania a rozhovory, kým vnútorné priestory zostali zatvorené.

Keď je Tel Aviv úplne otvorený, je domovom mnohých vegánskych reštaurácií a rušného nočného života.

Turkménsko, Ašgabat, bojovníci, sochy, Čítajte viac Top 10 najdrahších miest pre emigrantov v roku 2021. Prvé a tretie miesto vás prekvapí

7. Praha, Česká republika

Praha je jedným z najkrajších miest na svete, a preto je aj jedným z najžiadanejších. A každý, kto vyrazí do ulíc pešo, si príde na svoje.

Známa ako „zlaté mesto“ je plná turisticky atraktívnych miest vrátane Karlovho mosta a Staromestského námestia. V mestskej časti Praha 6 je množstvo celoročných ihrísk pre vonkajšie aktivity, vďaka ktorým je lockdown pre miestnych obyvateľov o niečo znesiteľnejší.

6. Montreal, Kanada

Montreal a Kanada ako celok sú známe svojimi priateľskými ľuďmi – ktorí sa počas najhoršieho obdobia pandémie zhromaždili a ukázali komunitného ducha.

Na otázku, čo by sa iné mestá mohli naučiť od Montrealu, rezident a novinár Time Out JP Karwacki odpovedal: „Ambíciu nadviazať na množstvo inovatívnych zelených projektov, ako sú plány na zákaz plastov na jedno použitie a transformácia bulvárov v centre na mestské lesy."

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lockdown