Tatárska reštaurácia varí a zavára pre migrantov v mrazivých poľských lesoch

Lilla Świerblewská, ktorá sa hlási k menšine moslimských Tatárov z východného Poľska, vždy chcela, aby sa migranti v jej krajine cítili ako doma. Rok po tom, ako si v Bialystoku otvorila reštauráciu, teraz zmobilizovala svoju kuchyňu, aby mohla migrantom variť, a urobiť tak niečo, čo by podporilo jej presvedčenie, napísala agentúra Reuters.

02.01.2022 07:00
debata

Świerblewská varí mäsové guľôčky z morčacieho mäsa v mrkvovej omáčke a kura so zelenými fazuľkami, jedlo zavára do pohárov a posiela charitatívnym organizáciám, aby tak pomohla migrantom v lesoch, ktorí prešli v mrazivých teplotách hranicu s Bieloruskom.

Poľskými lesmi pri východnej hranici v posledných týždňoch blúdili stovky migrantov, ktorí prišli z Bieloruska. Podľa humanitárnych organizácií ich prinajmenšom 12 na hranici zomrelo. Mnoho migrantov trpí na poľsko-bieloruskom pomedzí kvôli zimeu a nedostatku jedla a pitia.

„Sama seba som sa pýtala, čo by som v tejto situácii robila ja. Pomohol by mi niekto? Pretože neviem, či to zajtra alebo o niekoľko rokov nebudem ja, kto sa ocitne v podobnej situácii,“ povedala Świerblewská agentúre Reuters.

Podľa nej je motiváciou Świerblewskej jej viera aj príslušnosť k poľskej menšine Tatárov.

Tatárski Lipkovia sú potomkami bojovníkov, ktorých pred stáročiami poľský kráľ odmenil za preukázané služby pri ochrane východnej hranice pozemkami.

Teraz táto menšina poskytuje migrantom na hranici jedlo a obstaráva pohreby tých moslimov, ktorí pri pokuse o prekonanie hranice zahynuli.

„Ako moslimovia by sme mali pomáhať bez ohľadu na náboženstvo toho druhého alebo na to, odkiaľ pochádza. Mali by sme pomáhať tým, ktorí to potrebujú,“ uviedla Świerblewská.

Jej jedlo neobsahuje v súlade s jej vierou žiadne bravčové mäso. Świerblewská ho rozváža ľuďom do lesov v spolupráci s humanitárnou organizáciou, ktorá svoju činnosť koordinuje s charitou ortodoxnej cirkvi z pohraničnej obce Siemiatycze.

Poliakov majiteľka reštaurácie vyzvala, aby sa nebáli pomáhať, a dodala, že podporiť migrantov je kľúčové tvárou v tvár zhoršujúcemu sa rozdeleniu spoločnosti, za ktoré podľa nej môže poľská národno-konzervatívna vlá­da.

Poľsko, ktoré je prevažne katolícke a národnostne homogénne, vedie vláda strany Právo a spravodlivosť a jej partnerov. Jej predstavitelia odmietajú migráciu z Blízkeho východu a hovoria, že migranti môžu so sebou prinášať choroby a parazity.

„Vytvárame kategórie ľudí. Nemali by sme rozdeľovať a označovať ľudí na základe ich náboženstva, národnosti či orientácie,“ dodala Świerblewská.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Tatári