Migračná trasa, o ktorej sa nehovorí, ale na ktorej sa umiera. Často

Prevádzači sľúbili Etiópčanovi Fentahunovi Derebemu, že ho dostanú do Saudskej Arábie, kde môže zarobiť viac peňazí, než kedy sníval. Potom sa bude môcť vrátiť do Etiópie a založiť si vlastné podnikanie.

18.12.2021 07:00
debata

Keď Derebe dorazil na somálske pobrežie, požiadali ho o ďalšie peniaze, a pretože ich nemal, nechali ho napospas jeho osudu. O situácii migrantov na trase z východnej Afriky na Arabský polostrov, ktorá zostáva v tieni stredomorských trás a krízy na poľsko-bieloruskej hranici, napísala agentúra AFP.

Devätnásťročnému Derebemu nezostalo nič iné, než sa vydať späť, čo znamenalo prekonať niekoľko sto kilometrov púšťou.

„Povedali mi, že budem mať dobrú prácu a že mi to zmení život. Že to bude ľahké, ale vôbec to tak nebolo,“ povedal mladý muž v severosomálskej Hargeyse.

Väčšina k cieľu nedorazí

Tu, na križovatke najfrekventova­nejších migračných trás takzvanej „východnej cesty“ vedúcej na Arabský polostrov stroskotajú mnohí, najmä Etiópčania. O východnú cestu začína však byť znova záujem.

Vedie naprieč púšťou a chaosom poznamenanými oblasťami Afrického rohu, búrlivými vodami Adenského zálivu do vojnou zmietaného Jemenu a mnohí ju neprežijú.

Z Jemenu čaká utečencov ďalšia strastiplná cesta do Saudskej Arábie alebo ďalších krajín oblasti Perzského zálivu, kde chcú nájsť prácu.

Väčšina ich k cieľu nedorazí. Desiatky tisíc ich uviaznu v Jemene. Nie sú schopní zaplatiť za spiatočnú cestu, stanú sa rukojemníkmi prevádzačov alebo väzňami miestnych úradov.

V marci pri požiari v preplnenom záchytnom centre v Saná zahynuli desiatky utečencov. V tom istom mesiaci sa utopilo 20 ľudí, keď prevádzači vyhodili z preplneného člna plávajúceho do Jemenu desiatky utečencov.

Mnohí sa z Afriky vôbec nedostanú, rovnako ako Derebe. „Povedali mi, že to bude stáť 500 dolárov. Mal som ale iba 100 dolárov a bol som v šoku,“ povedal mladík, ktorý odišiel zo svojho mesta Gondar na severe Etiópie, akonáhle ukončil strednú školu.

Šiel mesiac 600 kilometrov pešo

Utečenci, ktorí sa chcú z Afriky dostať do Jemenu, si musia vybrať jednu z dvoch trás. Prvá vedie cez Ubuk v Džibutsku. Na tamojšom pobreží sú ale hliadky, ktoré utečencov prenasledujú.

Druhá trasa vedie z Bosasa na severe Somálska, kde sú kontroly menej dôsledné. Táto cesta je preto vyhľadávaná viac, ale je dlhšia a nebezpečnejšia.

Derebe šiel mesiac 600 kilometrov pešo z Bosasa do Hargeysy a na trase sa stretol s množstvom utečencov v zúfalej situácii. Niektorí boli okradnutí, iní zakúsili fyzické násilie. Všetkým chýbala voda a jedlo. „Mal sme strach, nebola to bezpečná cesta,“ povedal Derebe.

Slobodná žena a matka štyroch detí

Na tejto trase je mnoho dospievajúcich, ktorí putujú sami. „Niektorí nemajú ani topánky,“ tvrdí Farhan Omer, ktorý pracuje v Medzinárodnej organizácii pre migráciu (IOM) v Hargeyse.

Tam uviazli stovky utečencov, ktorí nemajú prácu a nedokážu zohnať peniaze na cestu do Bosasa ani na návrat domov.

Tridsaťpäťročná Woynšat Ešetová snívala o tom, že bude v Saudskej Arábii pracovať ako pomocníčka v domácnosti. Ale ani ona nemá dosť peňazí. „Odišla som kvôli deťom. Nemám na to, aby som ich uživila a posielala ich do školy. Nemala som na výber,“ hovorí slobodná žena a matka štyroch detí.

Neviem plávať, no pôjdem kamkoľvek

Východná trasa po minuloročnom útlme znovu ožila. Vlani mnoho krajín zavrelo kvôli epidémii Covidu-19 svoje hranice.

V rokoch 2018 a 2019 to bývala najfrekventova­nejšia námorná utečenecká cesta na svete. Roku 2019 sa vydalo na člnoch a lodiach do Jemenu 138.000 utečencov, zatiaľ čo stredozemnú trasu v ten rok použilo 110.000 ľudí.

Presuny v tejto časti sveta, ktoré neohrozujú prívalom utečencov Európu ani Severnú Ameriku, zostávajú mimo záujmu. „Je zlé, že sa tomu venuje tak málo pozornosti. O ľudí, ktorí majú problémy v Africkom rohu, sa nikto nestará,“ povedal šéf misie IOM pre Somálsko Richard Danziger.

Mengistu Amare sa svojho sna o lepšom živote vzdať nemieni. Nebezpečenstvom, ktoré ho čaká, sa nedá odradiť. O mieste, kam mieri, aj o tom, čo ho na ceste čaká, vie veľmi málo.

„Viem, že na ceste do Saudskej Arábie treba preplávať more. V živote sme nebol na lodi a neviem plávať. Pôjdem kamkoľvek, keď tam bude práca,“ hovorí tento dvadsaťjedenročný Etiópčan.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #migranti