Dojímavá tradícia: Viete, prečo Nóri darujú každý rok Britom vianočný stromček?

Už od roku 1947 obyvatelia Nórska každý rok obdarúvajú Spojené kráľovstvo vianočným stromčekom, ktorý počas celého sviatočného obdobia potom hrdo stojí na Trafalgarskom námestí. Viete, kde sa táto tradícia vzala?

24.12.2021 07:00
Vianočný strom v Londýne na Trafalgar Square Foto: ,
Vianočný strom v Londýne na Trafalgar Square, dar z nórskeho Osla.
debata
odkaz
Vianočná súťaž Pravda, banner

„Sociálne dištancovanie“

Jednou z prvých vecí, ktoré si všimnete, keď sa na Vianoce nachádzate na slávnom londýnskom Trafalgarskom námestí, je 20 metrov vysoký vianočný stromček, píše The Local.

Strom stojí na tomto mieste každý rok a vždy pricestuje priamo z Nórska. Jeho svetielka sa zvyčajne rozžiaria začiatkom decembra, tento rok sa zažali 2. decembra.

Zažínanie stromčeka je vždy veľká udalosť, obyvatelia britskej metropoly ju sledujú osobne alebo cez internet.

pocasie, zima, sneh, skok, Zverovka, orava Čítajte viac Päť tipov na zimné výlety po Slovensku: Na svoje si prídu rodiny aj zdatní turisti

Tento rok sa však nórsky stromček stretol na sociálnych sieťach s mierne vlažným prijatím pre jeho riedke konáre a nie veľmi zdravo vyzerajúci vzhľad. Jeden používateľ Twitteru dokonca žartoval: „Sme azda vo vojne s Nórskom?".

Profil stromčeka na sociálnej sieti, ktorý spravuje mestská rada Westminsteru, žartom vysvetlil, že vetvy stromu nechýbajú, ale ide o „sociálne dištancovanie“, známe v tejto dobe z protipandemických odporúčaní.

Veľká ceremónia

Tradícia darovania stromčeka od obyvateľov Nórska obyvateľom Spojeného kráľovstva je stará viac ako 74 rokov a siaha do obdobia niekoľko rokov po skončení druhej svetovej vojny.

Každoročne pošlú Nóri na ostrovy zhruba 20-metrový nórsky smrek, často vybraný mesiace alebo aj roky vopred – a to na znak svojej vďačnosti za britskú podporu Nórsku počas druhej svetovej vojny.

Strom, ktorý sa vyberie na výrub, má zvyčajne 50 až 60 rokov a zotnú ho počas špeciálnej ceremónie v novembri, na ktorej sa zúčastní aj britský veľvyslanec v Nórsku, starosta Osla a primátor Westminsteru.

Na spodnú časť stromu sa pripevní pamätná tabuľa s nápisom: „Tento strom darovalo mesto Oslo ako prejav nórskej vďaky obyvateľom Londýna za ich pomoc v rokoch 1940–45.“

Bolívia, Vianoce, Jozef, Mária, Ježiško, Betlehem, Čítajte viac Obria Svätá rodina: Gigantický Betlehem púta pozornosť

Skutočne prvý strom

Do Spojeného kráľovstva sa potom stromček prepraví po mori a do centra Londýna sa prevezie nákladným autom.

Ozdobia ho typickými nórskymi dekoratívnymi svetlami a až do 12. vianočného dňa je vystavený na námestí.

Každoročná tradícia darovania siaha síce sedem desaťročí do minulosti, ale prvý vianočný stromčekposlali Nóri do Spojeného kráľovstva už v roku 1942.

Počas náletu na ostrov Hisøy medzi Bergenom a Haugesundom v západnom Nórsku vyrúbal odbojár Mons Urangsvåg nórsku borovicu a poslal ju do Anglicka ako dar pre vyhnaného kráľa Haakona.

Kráľ Haakon sa rozhodol odovzdať dar Veľkej Británii, a tak ho vztýčili na Trafalgarskom námestí, aj vtedy keď bez osvetlenia kvôli výpadkom elektrického prúdu, ktorý spôsobil Blitzkrieg alebo blesková vojna.

Vladimir Putin, Rusko, voľby, moskva Čítajte viac Ježiško Putin? Rozdal Rusom zlatý iPhone, lyže, dovolenku. Malý Sibírčan dostal kravu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Nórsko #Oslo