Pol milióna svetielok! Rodinná tradícia sa zmenila na obrovskú pitoresknú atrakciu

Pred Vianocami v roku 1948 sa William M. Koziar rozhodol spraviť radosť svojej manželke Grace a ich štyrom deťom a ozdobil ich dom a stodolu. Rodine sa nápad veľmi zapáčil, a tak pokračovali aj ďalšie roky. Dekorácie sa rozšírili aj na jazero, chodníky, stromy a ploty.

23.12.2021 07:00
debata (3)

To, čo sa v Jefferson Township v Pennsylvanii začalo ako obyčajné rodinné hobby, sa čoskoro zmenilo na populárnu miestnu atrakciu známu ako „vianočný dom“.

Autá, ktoré prechádzali okolo, spôsobovali zápchy, lebo nik nevedel odtrhnúť oči od záplavy svetiel. Koziarovci sa preto rozhodli vpustiť nadšených zvedavcov dnu a svoje pšeničné pole premenili na parkovisko.

Istý čas fungovala mliečna farma zároveň s vianočnou atrakciou, aj keď skĺbiť tieto dve činnosti bolo náročné – Koziarovci totiž museli počkať, kým sa kravy podoja, a až potom mohli zapnúť sviatočné svetlá, pretože nemali dosť energie na prevádzku dojacích strojov aj dekorácií.

Na začiatku dostali niektoré vianočné scénky miesto v starých kurínoch, no postupne sa účel farmy preklápal smerom k turistickej atrakcii.

odkaz
Vianočná súťaž Pravda, banner

A rokmi sa „vianočná farma“ úplne zmenila na miesto megalomanskej oslavy najkrajších sviatkov v roku.

Dnes si ich farebné svetielka, soby, snehuliaky a Santa Clausov chodia prezrieť tisícky návštevníkov a pred vstupom sa cez víkend čaká aj štyri hodiny.

Vianočnú dedinu v súčasnosti prevádzkujú dcéry Koziarové a k dokonalému vzhľadu ich farmy im pomáha niekoľko zamestnancov.

Vianočná krajina rodiny Koziarovcov má brány otvorené dva mesiace v roku – od prvej novembrovej soboty do prvej nedele v januári. Zvyšných desať mesiacov sa členovia rodiny venujú oprave, plánovaniu a dekorovaniu, aby bolo pred Vianocami všetko perfektné.

Hostí víta u Koziarovcov asi pol milióna vianočných svetiel a iných dekorácií, ktoré spolu vytvárajú čarovnú atmosféru. A tak niet divu, že ich dedinka sa opakovane objavuje medzi top turistickými atrakciami Pensylvánie a je aj súčasťou rebríčka najkrajíšch vianočných miest v Spojených štátoch. Vianočnú dedinu vyhlásil časopis Display World za najlepšiu vonkajšiu vianočnú výstavu na svete.

Pri vstupe hostí privítajú kostýmované postavy soba Rudolfa, snehuliaka Frostyho a medveďa Buddyho.

Značený chodník ďalej vedie návštevníkov medzi osvetlené budovy a iné expozície. Deti môžu navštíviť Santa Clausa v jeho sídle na Santa Claus Lane.

Je tu niekoľko veľkých diorám zobrazujúcich scény ako Vianoce pod morom, Vianoce v džungli, Santova pošta a Vianoce v iných krajinách.

Deti sa potešia mnohým postavičkám z populárnych komiksov, animovaných filmov a rozprávok. Nechýba, samozrejme, ani scénka s jasličkami a narodeným Ježiškom.

Zamilované páry si môžu vyznať lásku, alebo sa dokonca zasnúbiť či povedať svoje „áno“ na romantickom Moste bozkov.

S dedinou sa však spája aj nepríjemná udalosť – vo februári 2020 spojili argentínske noviny Koziarovu vianočnú atrakciu s prvými známymi prípadmi COVID-19 v Spojených štátoch.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce