Stabilita? Bezpečnosť? Skvelé zdravotníctvo? Toto je top 10 najlepších miest na život

Podľa Globálneho indexu najlepších miest na život, ktorý zverejnil The Economist Intelligence Unit, sú toto tie najoptimálnejšie.

04.02.2022 07:00
Nový Zéland  / Auckland / More / Pláž / Foto: ,
Ľudia na pláži v meste Auckland.
debata (5)

Každý rok táto správa analyzuje 140 miest po celom svete a hodnotí ich na stupnici od 1 do 100, pričom sa zameriava na viac ako 30 faktorov v piatich hlavných kategóriách – stabilita, zdravotná starostlivosť, kultúra a životné prostredie, vzdelávanie a infraštruktúra, píše T+L.

Podľa pridelených bodov sa určí poradie najviac a najmenej obývateľných destinácií.

Mestá v Austrálii a na Novom Zélande tento rok v rebríčku dominujú a zabrali šesť z 10 najlepších miest – to čiastočne vďaka ich reakcii na pandémiu. Podľa indexu je mestom s najlepšou obývateľnosťou na svete Novozélandský Auckland.

Skóre 100 vyjadruje, že mesto má ideálnu obývateľnosť, jednotka znamená, že obývateľnosť mesta je priam neúnosná.

Kategórie majú tiež rozdielnu váhu; stabilita predstavuje 25 % z celkového počtu a zohľadňuje výskyt násilných trestných činov, hrozbu terorizmu, vojenský konflikt a občianske nepokoje.

Zdravotná starostlivosť, ktorá predstavuje 20 % z celkového počtu, posudzuje dostupnosť a kvalitu zdravotnej starostlivosti a prístup k voľnopredajným liekom.

Infraštruktúra predstavuje 20 % z celkového hodnotenia a berie do úvahy faktory ako verejná doprava, bývanie, zásobovanie energiou a vodou.

Kultúra a životné prostredie, ktoré tvoria 25 % z celkového hodnotenia, pokrýva široké spektrum faktorov vrátane úrovne korupcie, vlhkosti a teploty, cenzúry, dostupnosti a kvality jedla a nápojov.

Najmenej – len 10 % – zaberá z hodnotenia vzdelanie a ide o dostupnosť a kvalitu ukazovateľov súkromného a verejného vzdelávania.

Najnovšia správa naznačuje významný vplyv pandémie COVID-19 na niektoré krajiny a zároveň identifikuje mestá, ktoré boli schopné rýchlejšie zvládnuť vírus a umožnili svojim obyvateľom žiť relatívne normálny život. Údaje pre tento prieskum sa zbierali od 22. februára do 21. marca 2021.

Tu je top 10 miest, kde sa žije najlepšie:

1. Auckland, Nový Zéland

S celkovým hodnotením 96 bodov a vysokými známkami vo všetkých kategóriách – vrátane perfektného skóre za vzdelávanie – si Auckland tento rok vyslúžil prvé miesto, čo sa čiastočne pripisuje uzavretiu hraníc a nízkemu počtu prípadov COVID-19, čo umožnilo, aby kultúrne atrakcie a školy zostali otvorené.

2. Osaka, Japonsko

Osaka je na druhom mieste s hodnotením 94,2 a perfektným skóre pre stabilitu a zdravotnú starostlivosť.

3. Adelaide, Austrália

Adelaide na treťom mieste, dosiahla celkový index 94 a perfektných 100 bodov v oblasti zdravotnej starostlivosti aj vzdelávania.

4. Wellington, Nový Zéland a Tokio, Japonsko (spoločne)

Wellington a Tokio získali rovnaké skóre 93,7.

6. Perth, Austrália

Perth sa umiestnil na šiestom mieste s celkovým skóre 93,3 a so 100 bodmi pre zdravotnú starostlivosť, vzdelávanie a infraštruktúru.

7. Zürich, Švajčiarsko

S celkovým indexom 92,8 sa Zürich umiestnil na siedmom mieste s vysokým skóre v zdravotnej starostlivosti, stabilite a infraštruktúre.

8. Ženeva, Švajčiarsko a Melbourne, Austrália (spoločne)

Ženeva a Melbourne sa delia o ôsme miesto s celkovým skóre 92,5.

10. Brisbane, Austrália

Na 10. meste je Brisbane s celkovým skóre 92,4.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček #mestá