Ježiško Putin? Rozdal Rusom zlatý iPhone, lyže, dovolenku. Malý Sibírčan dostal kravu

Krava, iPhone či zájazd do Soči, to sú len niektoré príklady darčekov, ktoré dostali Rusi po tom, čo sa obrátili so svojimi problémami a túžbami priamo na prezidenta Vladimira Putina. Trinásťročný Aljoša Sokolnikov z dediny v sibírskom Jakutsku, ktorý počas júnovej debaty hlavy štátu s národom, vysielanej ruskými televíziami v priamom prenose, žiadal o kravičku, teraz skutočne kravu dostal, uviedla ruská redakcia BBC na svojom webe.

11.12.2021 07:00
Vladimir Putin, Rusko, voľby, moskva Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (18)

Chlapcova žiadosť sa v júni ani nedostala na obrazovky, ale nahral ju operátor, a následne sa ňou zaoberali miestne úrady.

Chlapcova rodina najprv dostala od republikového ministerstva poľnohospodárstva ponuku, aby sa zapojila do programu „Agrostart-up“ s prísľubom, že dostane na kúpu kravy grant. Nakoniec si ale žiadosť vzala na starosť vládna strana Jednotné Rusko – a chlapec kravu dostal.

"Informácie v médiách o podobných darčekoch sa obvykle objavujú po debatách s prezidentom, alebo po listoch adresovaných hlave štátu. Z hľadiska public relations je to bezchybná taktika, ktorá zvyšuje lojalitu obyvateľstva a využíva vieru v zázraky, vypestovanú rozprávkami o štedrom dobrodinci či dobrom cárovi, upozornila BBC.

Plyn nebude, tu je drevo

Počas rovnakej debaty sa penzistka Svetlana Kultyginová posťažovala Putinovi, že jej už 20 rokov nezaviedli do domu plyn, hoci chaty prominentov vraj plyn majú. Sťažnosťou sa zaoberal gubernátor Sverdlovskej oblasti, vyšetrovatelia aj prokuratúra.

Ale výsledkom bolo, že penzistke priviezli náklad palivového dreva s vysvetlením, že plyn zapoja najskôr o dva roky – keď dostavajú potrubie. A tiež sa prišlo na to, že žiadne „papalášske“ chaty v susedstve nie sú – tie sú zrejme na miestach, kam už bol plyn zavedený.

Rusko koronavírus vláda opatrenia Čítajte viac Koronavírus potvrdil nerovnosti medzi Moskvou a zvyškom Ruska. Je to peklo

Putin tento rok daroval dva futbalové dresy – tréningový a pre zápasy – desaťročnému Makarovi z Tambovky v Amurskej oblasti, o ktoré chlapec poprosil v liste. „Synček má od detstva veľmi rád nášho prezidenta,“ zverila sa mamička.

Žiak Danila Prilepa sa pred štyrmi rokmi v televíznom prenose spýtal šéfa štátu, ako rieši problém so skorumpovanými hodnostármi, a posťažoval sa na pomalé prideľovanie dotácií na bývanie pracovníkom ministerstva vnútra v jednom zo sibírskych regiónov, čo je problém, ktorý trápi chlapcovu rodinu.

Putin sa spýtal, či mu otázku niekto pripravil, a chlapec odvetil, že ho na to pripravil život. A posťažoval sa, že ho prezidentova odpoveď neuspokojila, podobne ako v prípade mnohých ďalších občanov, pretože jej chýbala konkrétnosť.

Prilepa potom dostal zlatý iPhone s Putinovým portrétom v hodnote 184.000 rubľov (asi 2.200 eur) od úpravcu chytrých mobilov; daná spoločnosť sa takto rozhodla odmeniť autora najlepšie otázky.

Technicky síce nešlo o darček od Putina, ale od súkromnej firmy, ale tá vysvetlila, že Putin nakoniec udelil náležitú pozornosť problému, ktorý chlapec nastolil: „Danila položil vážnu a odvážnu otázku, na ktorú požadoval jasnú a konkrétnu odpoveď. Navyše sme ocenili chlapcovu pohotovosť, keď prezidentovi povedal, že ho na otázku pripravil sám život. Danila je skvelý príklad našej mladej generácie."

BBC dodala, že nie je ťažké uhádnuť, že týmto spôsobom sa o existencii firmy dozvedelo viac ľudí.

Putin

Pozrite sa, ako vyzerá hodina otázok Vladimira Putina.

Fotogaléria
Žena v Čečensku sleduje v televízii štvrtkovú...
Ruský prezident Vladimir Putin počas...
+1Ruský prezident Vladimir Putin každoročne...

Portrét a úcta, lyže aj dovolenka

Vysokoškolská pedagogička z Kirova Anna Fokinová v auguste napísala Putinovi list, v ktorom ho požiadala o jeho portrét. Už v septembri ju pozvali do prezidentovej kancelárie a darovali jej Putinovu fotografiu s podpisom. „Pedagička sa chystá portrét zavesiť u seba doma. Dúfa, že svoju úctu k hlave štátu odovzdá aj dvanásťročnému synovi,“ písalo sa vtedy v tlači.

vlak, ozubnica Čítajte viac Sprístupnili turistickú trasu mapujúcu posledné dni Romanovovcov

Putin v roku 2017 daroval k narodeninám zájazd do Soči Anastasiji Votincevovej z Iževska, ktorá sa mu posťažovala, že má byt v havarijnom stave. Putin do Iževska prišiel na pracovnú návštevu a rozhodol sa Anastasiu osobne navštíviť: žena žila spolu so sestrou a tromi deťmi v jedinej izbe v schátranom dome.

Vtedy tiež prezidentovi povedala, že ani ona, ani jej rodina nikdy neboli pri mori. Putin jej počas návštevy daroval kyticu a zájazd do Soči, zatiaľ čo obdarovaná za hlavný dar označila samého Putina. „Bola to najlepšia dovolenka v našom živote,“ pochvaľovala si po návrate z čiernomorského letoviska. O rok neskôr dostala byt, rovnako aj jej sestra.

Rok 2017 bol celý na darčeky od prezidenta mimoriadne bohatý: Putin daroval gitaru školákovi z dediny pri Pskove, ktorý o ňu hlavu štátu požiadal. A dve školáčky z Čeľabinska dostali od hlavy štátu pod stromček lyže. „V budúcnosti chcem súťažiť na olympiáde,“ vyhlásilo jedno z obdarovaných dievčat.

mapa, suveníry, club med Čítajte viac Máte ich doma? Toto sú top suveníry krajín sveta. Na Slovensku vedú šúpolienky týraná žena, násilie, bitka, zbitá, smúrok, nešťastie, strach, plač, Čítajte viac Karantény v hoteloch majú problém: Sexuálne obťažovanie, zlé jedlo, neľudské podmienky Vladivostok, Rusko, most Čítajte viac Kim a Putin: Nad Vladivostokom sa vznášala vôňa kórejského parfumu
18 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #darčeky