Pokračovanie článku: Čo ponúka 7-hviezdičkový hotel? Dá sa prekonať 5 hviezd a posunúť hranicu luxusu?

Žiadny jednotný systém

Čo znamená klasifikácia hotelov podľa hviezdičiek? Čo by ste mali očakávať, keď sa ubytujete v päťhviezdičkovom hoteli? Ako sa líši päťhviezdičkový hotel v Dubaji v porovnaní s päťhviezdičkovým v Európe?

Kedysi to bolo jednoznačnejšie. Päť hviezdičiek zvyčajne zahŕňalo 24-hodinovú izbovú službu, bazén a zodpovedajúcu prémiovú cenu…

Dnes je to s hviezdičkami o niečo zložitejšie. Veď dokonca aj dvojhviezdičkový hotel môže dosiahnuť päťhviezdičkové hodnotenie cestovateľov na TripAdvisore – portáli, kde zanechávajú hodnotenia samotní návštevníci.

Oficiálne sedemhviezdičkové hodnotenie neexistuje. A dokonca aj päťhviezdičkové hodnotenie sa môže v jednotlivých krajinách líšiť, keďže v tejto oblasti neexistuje žiadny globálny štandard.

Britský ratingový systém napríklad rozpoznáva hodnotenia v deviatich oblastiach, ktoré sa každý rok revidujú. V kontinentálnej Európevrozdávajú hodnotenia hviezdičkami hotelom miestne vládne agentúry a nezávislé organizácie.

Klasifikácia je zo zákona povinná v Belgicku, Dánsku, Grécku, Maďarsku, Taliansku, na Malte, v Holandsku, Portugalsku a v Španielsku. Vo všetkých ostatných európskych krajinách je to dobrovoľné.

Rôzne hotelové asociácie v Európe založili Hotelstars Union. Zakladajúcimi členmi boli Rakúsko, Česká republika, Nemecko, Maďarsko, Holandsko, Švédsko a Švajčiarsko. Neskôr sa pridali aj Belgicko, Dánsko, Estónsko, Grécko, Lotyšsko, Lichtenštajnsko, Litva, Luxembursko a Malta, čo v týchto krajinách uľahčuje porovnávanie hotelov v rovnakej kategórii.

Fotografia, Fotoaparát, fotka, kamera, objektív Čítajte viac Noc v hoteli za 1 euro. Budú vás však sledovať cez kameru celú noc

Vo všetkých ostatných európskych krajinách sa hotelové hviezdy udeľujú podľa rôznych kritérií a všetky klasifikácie majú svoje vlastné charakteristiky.

Zatiaľ čo Spojené kráľovstvo sa zameriava na služby, vo Francúzsku sa hlavné hodnotiace kritériá sústreďujú na priestory.

V Španielsku platí 17 regionálnych hodnotiacich predpisov, takže hotely na Ibize sú hodnotené podľa úplne iných kritérií ako hotely v Barcelone.

Taliansky systém klasifikácie hviezdičkami sa zameriava na čistotu s niekoľkými regionálnymi systémami a štandardmi. Vo Fínsku a Nórsku neexistuje žiadny oficiálny hviezdny systém.

V Amerike hviezdy udeľujú rôzne skupiny, od cestovných sprievodcov a národných spotrebiteľských cestovných asociácií až po cestovné kancelárie a webové stránky.

V Indii ministerstvo turizmu zaviedlo systém, v rámci ktorého môžu prevádzkovatelia hotelov dobrovoľne požiadať výbor pre schvaľovanie a klasifikáciu hotelov a reštaurácií o klasifikáciu svojho zariadenia.

V Dubaji sú všetky hotely ešte pred otvorením klasifikované ministerstvom cestovného ruchu a obchodného marketingu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hotel #Dubaj