Odhalili zatiaľ najvyššiu vežu baziliky Sagrada Família. Má 6-tonovú hviezdu

Niekoľko tisíc ľudí sa v Barcelone pozeralo na slávnostné odhalenie novej veže baziliky Sagrada Família, na vrchole ktorej vo výške 138 metrov sa prvýkrát objavila obrovská sklenená hviezda.

10.12.2021 13:15
debata (7)

Vežu Panny Márie, ktorá je teraz najvyššou vežou tohto stále nedostavaného chrámu, pri príležitosti cirkevného sviatku Nepoškvrneného Počatia Panny Márie odhalil barcelonský arcibiskup a kardinál Juan José Omella a videoposolstvo k tejto udalosti zaslal aj pápež František.

Hlava katolíckej cirkvi zaslala pozdravy najchudobnejším obyvateľom Barcelony, chorým a pacientom s Covidom-19, starým ľudom i mladým a všetkým, ktorí prežívajú ťažké časy.

„Kiež nás táto hviezda, ktorá tu oddnes bude žiariť, osvieti,“ vyhlásil v španielčine pápež František, ktorý je pôvodom z Argentíny.

Vyjadril tiež želanie, aby hviezda pomáhala ku každodenným prejavom lásky, bratstva a pomoci tým najnúdznejším.

koláž, modrý kostol, banská bystrica, komárno Čítajte viac KVÍZ: Ako dobre poznáte slávne stavby Slovenska?

Pred rozsvietením dvanásťnásťcípej hviezdy, ktorá váži päť a pol tony a má priemer 7,5 metra, odslúžil kardinál Omella omšu. Chrám, ktorý je symbolom katalánskej metropoly, označil kardinál za jeden z najkrajších na svete.

Sagrada Família má mať dohromady 18 veží. Tá najnovšie odhalená, veža Panny Márie, bude druhou najvyššou po veži Ježiša Krista, ktorá má mať 172 metrov, čím prekoná doteraz najvyššiu katedrálu sveta v nemeckom Ulme (161,5 metra).

Sagrada Família (Svätá rodina), zobrazujúca život Ježiša Krista a biblické dejiny, je jednou z najnavštevo­vanejších španielskych pamiatok. V roku 2019 ju navštívilo 4,5 milióna turistov, teda v priemere asi 12 000 denne.

Chrám sa začal stavať v roku 1882 a stále nie je jasné, kedy bude toto unikátne architektonické dielo dokončené v podobe, akú si predstavoval architekt Antoni Gaudí (1852–1926), ktorý tejto stavbe venoval viac než polovicu života.

Pred pandémiou Covidu-19 sa plánovalo, že bude dostavaná v roku 2026, keď uplynie 100 rokov od Gaudího úmrtia. Kvôli pandémii, ktorá výrazne obmedzila cestovný ruch, a tým aj časť príjmov na dostavbu tohto chrámu, sa ale tento termín takmer určite nestihne.

mólo, more, drevený most, oceán, leto, slnko, voda, ostrov, Čítajte viac Štyri mestá, ktoré pochovala voda a objavili sme ich až nedávno
7 debata chyba
Viac na túto tému: #barcelona #Sagrada Familia