Do Lyonu sa vrátil 150-ročný Festival svetiel. Vznikol kvôli pandémii

Lyonský Fêtes des Lumières odštartoval v stredu s viac ako 30 oslnivými projekciami a svetelnými inštaláciami, ktoré zafarbili historické centrum mesta a parky.

10.12.2021 14:19
Festival svetiel, Lyon Foto: ,
Festival svetiel má 150-ročnú tradíciu.
debata

Jedna z najväčších udalostí v cestovnom kalendári tretieho najväčšieho mesta Francúzska, štvornočná extravagancia, pritiahne do mesta tento týždeň pravdepodobne milióny návštevníkov.

Festival svetiel v Lyone.
Milióny ľudí na Festivale svetiel v Lyone.
+2Festival svetiel v Lyone majú dlhú tradíciu.

Počiatky Fêtes des Lumières siahajú do roku 1852, keď obyvatelia Lyonu rozsvietili svoje mesto sviečkami, aby sa poďakovali Panne Márii za jej ochranu pred pandémiou – nie COVID-19, ale cholery, ktorá sa prehnala Francúzskom v 19. storočí.

V 2019 navštívilo Lyon, ktorý má niečo vyše 500 000 obyvateľov, počas Fêtes des Lumières 2 milióny ľudí.

Ide o najväčšie každoročné podujatie, ktoré sa koná v tomto francúzskom meste a ktoré zvyčajne privíta približne šesť miliónov návštevníkov ročne. Vlani sa pre pandémiu nekonalo.

Keďže v Lyone platia protiepidemické opatrenia a ľudia musia nosiť masky, inštalácie Fêtes des Lumières budú vystavené každú noc po celom meste až do soboty 11. decembra.

poľsko krakow macron Čítajte viac Francúzi si zmenili vlajku a ani ste si to nevšimli Naomi v Japonsku, Starbucks Čítajte viac Starbucks v Japonsku nie je len veľká káva. Ľudia čakajú na svoj zázrak aj 4 hodiny

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Lyon