Tajomstvá slávnej veže v Pise: Prečo sa vlastne nakláňa a ako ju "opravili"?

Mramorová zvonica v severotalianskej Pise, ktorá sa znovu otvorila návštevníkom 15. decembra 2001 po viac ako desaťročnej rekonštrukcii, patrí k najobľúbenejším cieľom turistov na Apeninskom polostrove.

16.01.2022 07:00
Pisa, šikmá veža v Pise, turistka, dievča,... Foto:
Šikmú vežu v Pise treba podoprieť.
debata (1)

Fotografie turistov „podopierajúcich padajúcu stavbu“ nemôžu chýbať vo fotoalbume alebo na Instagrame azda žiadneho z ľudí, ktorí Pisu navštívia.

Pred rekonštrukciou pritom hrozilo, že by sa veža mohla naozaj zrútiť, jej vrchol sa od zvislej osi odkláňal už takmer o štyri a pol metra.

Základný kameň honosnej, 54,4 metra vysokej zvonice v Pise bol položený v lete roku 1173. Kvôli ílovitému podložiu sa značne nakláňala už v čase, keď v roku 1185 dokončili tretie poschodie, a trvalo takmer storočie, kým sa v stavbe pokračovalo.

V tom čase získala aj ďalší „kaz na kráse“: vtedajší stavitelia sa v snahe eliminovať vplyv nestabilných základov rozhodli najvyššie poschodie podložiť. Veža sa tým mala „dorovnať“, ale to sa nepodarilo – zvonica už nebola len naklonená, ale aj prehnutá.

Až v 14. storočí mohli robotníci na vrchol osadiť najťažší zo všetkých siedmich zvonov, ktorý vážil tri a pol tony.

Vežu nakoniec dokončili okolo roku 1350 s náklonom 2,1 metra, ktorý sa ale v priebehu vekov stále zväčšoval, a to stále rýchlejšie.

Taliansko, Čítajte viac Toto nie je sen. Kúpte si dom za 1 € len 1,5 hodiny od Ríma a 30 minút od mora

Začiatkom 90. rokov minulého storočia už sa veža nakláňala zhruba o milimeter ročne, a hrozilo jej definitívne zrútenie. V januári 1990 preto úrady ikonickú zvonicu uzavreli a začali s jej opravou.

Náročná rekonštrukcia trvala 11 rokov a vyšla taliansku štátnu pokladnicu na viac ako 28 miliónov eur.

Stavitelia počas nej museli spevniť podložie veže i zvonicu samotnú.

Veža sa dočkala aj čiastočného vzpriamenia. Pôvodnú odchýlku od zvislej osi, ktorá bola 4,5 stupňa, sa podarilo zmenšiť „len“ na 3,97 stupňa.

V novembri 2018 informovali agentúry o tom, že sa veža vďaka inžinierskym prácam prestala nakláňať a jej odklon je teraz o pol stupňa menší ako na prelome tisícročia.

Klenot talianskej architektúry stojí na námestí Piazza dei Miracoli (Námestie zázrakov), kde sa nakláňajú všetky budovy, no žiadna z nich tak veľmi ako preslávená pamiatka.

Veža je vnútri dutá a slúži ako zvonica susednej baziliky Panny Márie.

zúrivosť - hnev - neuróza - žena Čítajte viac Už po týždni má ITA na krku škandál: Prepustené sa na protest vyzliekli priamo na námestí
1 debata chyba
Viac na túto tému: #šikmá veža