Do Záhrebu počas adventu? Nema problema!

Chorvátsko, to nemusí byť len letná dovolenka a Jadran. Hlavné mesto Záhreb je z Bratislavy vzdialené pár hodín jazdy a tunajšie vianočné trhy sa právom považujú za najkrajšie v Európe. V celosvetovom on-line prieskume získal Záhreb tri roky po sebe titul „Najkrajší a najlepší vianočný trh“. Prekročte hranice pandémie všednosti!

20.12.2021 11:00
Záhreb, Chorvátsko, advent, Vianoce, vianočné trhy Foto:
Adventná atmosféra v Záhrebe. Fajn miesto na víkendovú dovolenku a vianočné nákupy. Vianočné trhy sú vlastne kulinárskym festivalom: nechýbajú cestoviny s kapustou, klobásy, vyprážané jablká alebo zapekaný závin.
debata

Hlavné mesto Chorvátska vibruje po celý rok a jedinečné čaro má aj počas adventu. Ulice zdobia tisíce vianočných svetielok, vzduch napĺňa lákavá vôňa vareného vína a miestnych špecialít, v uliciach možno vidieť rôzne kultúrne akcie. Počas adventného Záhrebu sa tu na rozdiel od nás konajú koncerty, hry, predstavenia, prezentácie hračiek, remesiel, umelcov a mnoho ďalších podujatí. Nema problema!

Námestie sv. Marka a Kostol sv. Marka s... Foto: Chorvátske turistické združenie
Záhreb, Námestie sv. Marka a Kostol sv. Marka, Chorvátsko, advent Námestie sv. Marka a Kostol sv. Marka s unikátnou strechou, čo vyzerá ako lego. Škridly kostola sú poukladané v tvare erbu Záhrebu (vpravo) a erbu Chorvátska. Kostol z roku 1499 je jednou z najstarších architektonických pamiatok v Záhrebe. Okrem neho je dominantou mesta záhrebská katedrála.

Ak teda máte platný Covid pass, či už v zmysle očkovania, prekonania ochorenia alebo testu (PCR platí 72 hodín, antigén do 48 hodín pred vstupom na hranicu), Chorvátsko je otvorené a namiesto "logdavnu“ si dajte log vareného vína hoci v niektorom z vianočných stánkov hoci na Námestí Bana Jelačiča.

V reštauráciách ani baroch nikto nič ďalšie žiadať nebude, nanajvýš zaplatiť záverečný účet. Ak to s alkoholom (ne)preženiete, na druhý deň sa môžete zabaviť v strelenom "Múzeu opice“. Nechajte sa prekvapiť, čo všetko tam nájdete!

pocasie, zima, sneh, skok, Zverovka, orava Čítajte viac Päť tipov na zimné výlety po Slovensku: Na svoje si prídu rodiny aj zdatní turisti

Hovorí sa, že chorvátska metropola je mesto stvorené na prechádzky. Zimy sú v Chorvátsku mierne a v Záhrebe býva sneh málokedy. Centrum možno zľahka prejsť pešo, alebo použiť modré električky.

Áno, je tu aj strmá lanovka, ktorá vás za menej ako minútu vyvezie z Dolného mesta ku historickej veži Lotrščak. Z nej, ak nemáte príliš veľký strach z výšok a zvládnete výstup po úzkom schodišti nahor, je krásny výhľad na mesto.

Cestu od veže Lotrščak smerom na Jelačičovo hlavné námestie však určite prejdite po Aladinovom streetartovom koberci. Je to úzka ulička, ktorá má na asfalte namaľovaný farebný pomyselný koberec. Skvelé fotomiesto.

Európske mesto s chorvátskou pohodou

"V Záhrebe žije až do milióna ľudí,“ hovorí sprievodca Hrvoje Kuček. "Je to typické európske, navyše študentské mesto so 70 tisíckami študentov. Po celý rok tu vládne typická chorvátska pohoda, ľudia sedia v kaviarničkách, puboch, dávajú si tu aj pracovné stretnutia, preto naša ekonomika vyzerá tak, ako vyzerá,“ smeje sa.

Mimochodom, fľaša vody stojí v centre mesta v reštaurácii trinásť kún, veľké pivo Ožujsko osemnásť kún (2,40 eura). Známa značka chorvátskej kávy, ktorá sa tu praží, sa volá Johann Franck a kaviareň možno nájsť priamo na Námestí Bana Josipa Jelačiča.

Tu je espreso od 13 kún (1,70 eura), veľké espreso s mliekom 17 kún (2,30 eura) alebo teplá čokoláda 22 kún (2,90 eura).

Zimy sú v Chorvátsku mierne a v Záhrebe býva... Foto: Chorvátske turistické združenie
Záhreb, advent, Vianoce Zimy sú v Chorvátsku mierne a v Záhrebe býva sneh málokedy. Centrum možno zľahka prejsť pešo, alebo použiť modré električky.

V marci 2020 zasiahlo Záhreb zemetrasenie s intenzitou 5,5 stupňa, ktoré malo epicentrum iba sedem kilometrov od mesta. Na území Chorvátska zemetrasenia, bohužiaľ, nie sú zriedkavým fenoménom. Na viacerých budovách v Záhrebe pozostatky zemetrasenia možno stále vidieť a aj kostoly sú obložené lešením.

"Najmä historické budovy boli poškodené, pretože sa ešte nestavali podľa súčasných bezpečnostných predpisov,“ vysvetľuje sprievodkyňa Domina Lujak Tot. Ulice mesta vtedy pokryli trosky najmä zo striech, komínov a obvodových múrov budov, našťastie, bola nedeľa ráno, ľudia boli doma a aj vďaka tomu nikto nezomrel.

Držím ti "fige“! Figa je však "smokva“

Dolac je najznámejší a najväčší trh v Záhrebe. Od farmárov sa tu nakupuje podľa sezóny, ale sušené figy, známe chorvátske smokvy, majú vždy a všade a jedno kilo stojí okolo 50 kún (6,60 eura). Inak, po chorvátsky sa "Držím ti palce“ povie "Držím ti fige!“

Na Námestí Petra Preradoviča sa nachádza známy kvetinový trh a len kúsok odtiaľ je na križovatke ulíc Masarykova, ulice Nikolu Teslu a pešej zóny Preradovičeva monument známeho vynálezcu. Teslu si mnohí prisvojujú, ale bol to srbský vynálezca, mystický génius, ktorý sa narodil v Chorvátsku a zomrel v americkom New Yorku.

chorvátsko, dubrovník, pláž Čítajte viac 10 zvykov Chorvátov, ktoré my ostatní považujeme za divné

Kam vás určite nohy počas prechádzky zavedú, je aj Trg Josipa Jelačiča, čiže už spomínané hlavné námestie v meste. Jelačič tu sedí na koni v podobe sochy, okolo ktorej sa zgrupujú ľudia a obrovské množstvo holubov, ktoré sú letiacou ozdobou mnohých snímok tohto miesta a ktovie, čo všetko ešte "ozdobia“.

Uvidíte tu gitaristov, žobrákov, predavačov novín a trhové stánky, kde možno kúpiť tekvicový olej, levanduľové výrobky, gaštanový med, syry i šperky.

Treba však mať peniaze v hotovosti. Vo východnej časti námestia je prameň, Manduševac, z ktorého krásna dievčina menom Magdaléna nabrala veľkému vojvodcovi vody. A keďže nabrať vodu sa po chorvátsky povie "zagrabiti“, z tohto slova pochádza aj názov mesta Záhreb.

Ale nehovorme o vode, teraz sa treba v Záhrebe skôr zahriať a okrem trhov s vareným vínom je to možné na ulici plnej pubov – Ivana Tkalčičeva. A "zagrabiť“ čo najviac adventnej atmosféry. Držme si "fige“! Nazdravie! Živjeli!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #záhreb #Vianoce #vianočné trhy #advent #pandémia