Ručne maľované gule zo Štítnika môžete zbadať aj v amerických filmoch

Ručne maľované vianočné ozdoby, ktoré kedysi vyrábali v Štítniku v okrese Rožňava, dodnes visia na stromčekoch v mnohých domácnostiach. Tatiana Belányiová ich spoznáva aj v amerických filmoch, povedala, denne dokázali vyrobiť 8000 kusov.

28.12.2021 09:00
Štítnik Vianočné Gule Ozdoby Výroba Foto: ,
Ručne maľované vianočné ozdoby, ktoré kedysi vyrábali v Štítniku v okrese Rožňava. Na snímke ručne vyrobená vianočná guľa z niekdajšej výrobne vianočných ozdôb v obci Štítnik.
debata

Ozdoby začali vyrábať v roku 1954, tradícia tejto prevádzky siaha do roku 2000, keď zanikla spoločnosť Gemer – výrobné družstvo invalidov so sídlom v Sirku.

Spadali pod ňu rôzne prevádzky, pričom tá v Štítniku bola zameraná práve na výrobu vianočných ozdôb.

Belányiová tam pracovala od roku 1984, najprv ako majsterka a neskôr ako vedúca pracovníčka. Zamestnancami boli sprvu znevýhodnené osoby, potom hlavne ženy po materskej dovolenke. Keď nastúpila, pracovalo tam približne 60 ľudí.

Na túto prácu bola potrebná zručnosť aj trpezlivosť. Najzložitejšie bolo fúkanie skla. Okrem klasických gúľ fúkali aj špice či zvončeky.

Nasledovalo striebrenie – špeciálny roztok vpúšťali do ozdôb, ktorými triasli v teplej vode. Bol to proces, pri ktorom ženy pracovali v čižmách, gumených zásterách aj rukaviciach, priblížila s tým, že neskôr mali striebriaci stroj, ten však spôsoboval vysokú rozbitnosť.

pocasie, zima, sneh, skok, Zverovka, orava Čítajte viac Päť tipov na zimné výlety po Slovensku: Na svoje si prídu rodiny aj zdatní turisti

Ozdoby následne putovali do máčarne, kde dostávali farbu, a z nej do maliarne. Prácu zadeľovali aj podľa schopností pracovníkov.

Jedna maliarka vzor skúšala a od nej sa potom učili ďalšie, povedala. Pri niektorých dekoroch museli vziať ozdobu do rúk aj šesťkrát.

Vzory prevažne získavali prostredníctvom podniku zahraničného obchodu v českom Jablonci nad Nisou, ktorý zabezpečoval aj obchodné záležitosti.

Nám posielali len objednávky. Vzory sme mali od nich, niektoré sme zjednodušili alebo sme niečo pridali, vysvetlila.

Pre tuzemský trh boli určené prevažne jednoduché vzory, keďže vzhľadom na výrobnú cenu boli tie zložitejšie u nás nepredajné.

Na snímke vianočné gule, ktoré sa ručne...
Ručne maľované vianočné ozdoby, ktoré kedysi...
+6Kolekcia vianočných ozdôb, ktoré sa ručne...

Ananásy aj čierna farba

Keď v televízii idú zahraničné filmy a ukazujú napríklad bohato vyzdobené vianočné stromčeky Američanov, neraz si poviem: ,Bože, veď toto je vzor zo Štítnika,' povedala s tým, že zo zahraničia prichádzali rôzne požiadavky, do módy prišli aj farby ako čierna, sivá či tmavomodrá.

Ani sa nám to nepáčilo, ale to bol hit pre Holandsko, Dánsko, spresnila. Pamätá sa tiež na objednávku z Grécka, keď na vianočné gule maľovali ananásy. Pracovali aj na zákazke pre aerolínie Lufthansa.

Prispôsobovať výrobu novým trendom bolo podľa Belányiovej komplikované, keďže na to nemali technológie ani odborníkov.

Používali sa iné laky, farby, riedidlá. Začalo to reagovať na vlhkosť. Keď sme guľu vybrali z bubna, kde farba schla, polovica zmatnela, dodala.

Zaviedli napríklad nočné zmeny a v lete vykurovali. Niektoré ozdoby dosušovali sušičom. Nemal nám kto poradiť. My sme boli šťastní, že sme mali objednávky. Roky sa do toho neinvestovalo, skonštatovala.

Peniaze podľa jej slov smerovali najmä do výnosnejších prevádzok výrobného družstva a podmienky na výrobu v Štítniku sa len zhoršovali. Sklo sme mali uskladnené v starých skladoch, aj potkany po ňom pobehovali.

Dánsko, Kodaň, lode, člny, NEST1 NEPOUZI Čítajte viac Päť najbezpečnejších miest na svete: Tu sú dôvody, ktoré ich vyniesli na vrchol

Voda na nás kvapkala zo stropu. Chlapi počas horúčav fúkali len v tielkach, prievan im kazil oheň, doplnila.

Postupne sa sprísňovali aj kritériá na kvalitu, prípustné neboli ani milimetrové odchýlky. Chceli, aby bolo všetko rovnaké, ale pri ručnej výrobe to neexistuje. Na tom sme potom boli stratoví. Ľudia boli znechutení, keď museli jednu tretinu vyhodiť, uviedla Belányiová.

Problémy a koniec

Zánik výroby pripisuje najmä rozdeleniu Československa, keď pribudli i colné prirážky pri dovoze materiálu.

Potom sme už máločo dodávali do zahraničia. Chodili k nám síce aj zo Švédska a Holandska, ale my sme ani neboli pripravení na také obchodovanie, povedala.

Ďalším dôvodom bol podľa nej zákaz používania toho druhu benzénu, ktorý spaľovali a tak sklo nahrievali.

V roku 1994 vyšla vyhláška, že sa už nebude vyrábať, pretože obsahuje karcinogénne látky. Fakticky sme už nemali hlavný materiál, dodala.

Nevie, či by sa obnovenie tejto výroby v súčasnosti osvedčilo. Nie je si tým istý ani starosta Ladislav Belányi.

Britain Princess Diana’s Legacy Čítajte viac Ako bývala, kým sa stala slávnou? Byt princeznej Diany sa premenil na atrakciu

Hypoteticky by to bolo krásne aj nostalgické. Keď sme však s poslancami diskutovali, skôr by sme si túto historickú budovu vedeli predstaviť ako ubytovacie zariadenie s reštauráciou.

Také niečo u nás chýba najmä v turistickej sezóne, povedal s tým, že budova je v súkromnom vlastníctve.

Historickú budovu výrobne zrekonštruujú

Historická budova v centre Štítnika v okrese Rožňava, ktorú miestni poznajú ako niekdajšiu výrobňu vianočných ozdôb, prejde rekonštrukciou, potvrdila jej vlastníčka Klaudia Gallová.

Na snímke časť balkóna historickej budovy v... Foto: TASR, Diana Semanová
Štítnik budova rekonštukcia ozdoby Na snímke časť balkóna historickej budovy v obci Štítnik v okrese Rožňava, ktorú miestni poznajú ako niekdajšiu výrobňu vianočných ozdôb. Postavená bola v 80. rokoch 18. storočia a je národnou kultúrnou pamiatkou. Jej majiteľka chystá rekonštrukciu.

Keďže ide o národnú kultúrnu pamiatku, jej oprava bude rozsiahla a náročná musí spĺňať kritériá pamiatkového úradu.

Archeologický prieskum máme za sebou, pomaly sme začali s nevyhnutnými prácami v interiéri budovy, povedala s tým, že pri obnove ich spomalila pandémia nového koronavírusu, pokračovať plánujú v blízkej budúcnosti. Na aký účel by mala byť budova využívaná, nespresnila.

Ako uviedol starosta obce Ladislav Belányi, spolu s obecnými poslancami by si túto budovu vedeli predstaviť ako ubytovacie zariadenie s reštauráciou. Také niečo u nás chýba najmä v turistickej sezóne, uviedol.

mall tv, Naomi v Japonsku, Tateyama Čítajte viac Tateyama – strecha Japonska. Ikonický snehový koridor tu má 15 metrov!

Úvahy o obnove výroby vianočných ozdôb považuje za pekný návrat do minulosti, no napriek miere evidovanej nezamestnanosti, ktorá sa v tomto okrese pohybuje na úrovni okolo 15 percent, si to veľmi nevie predstaviť.

Uvedená stavba je jednou z dominánt námestia. Tento meštiansky, respektíve patricijský dom, vznikol v 80. rokoch 18. storočia.

Známy je tiež ako palác Maritinszkých, neskôr patril rodu Sárkányiovcov. V minulosti v týchto priestoroch sídlila aj železiarenská spoločnosť Štítnická Concordia.

Štítničanka Tatiana Belányiová spresnila, že s ručnou výrobou sa začínalo v časti, ktorú vidieť z námestia.

Tam sa maľovalo, máčalo aj farbilo. O pár rokov sa k nej vzadu vo dvore pristavala ďalšia časť, kam sa výroba premiestnila, povedala s tým, že priestory v prednej časti tak už slúžili ako kancelárie a šatne. Budova je v súčasnosti nevyužívaná a navonok chátra.

LUNAR-ECLIPSE/SUPERMOON Čítajte viac Ako to robí? Toto letisko je najlepšie v Európe už celých 18 rokov! mall tv hotelová zba lomnický štít Čítajte viac Zakrúti sa vám hlava! Toto sú najdrahšie hotelové izby na Slovensku
debata chyba
Viac na túto tému: #vianočné gule