Štiavnica mala vlani výrazne lepšiu návštevnosť, ako bol priemer za celý kraj

Región Banskej Štiavnice zaznamenal vlani aj napriek stále pretrvávajúcej pandémii nového koronavírusu pomerne priaznivé čísla návštevnosti.

23.01.2022 13:00
banská štiavnica, Foto: ,
Banská Štiavnica. Ilustračné foto.
debata (1)

Kým v celom Banskobystrickom kraji zaznamenali od začiatku roku do augusta 2021 až 44-percentný pokles prenocovaní, v Banskej Štiavnici a okolí bol tento pokles len 12-percentný.

Podľa Igora Kuhna z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Banská Štiavnica je to najmä preto, že toto starobylé banské mesto má neustále dobrý imidž.

„Banská Štiavnica je podľa prieskumov najobľúbenejšou mestskou destináciou Slovákov,“ povedal. Navyše, OOCR Región Banská Štiavnica a organizácie, pracujúce v meste a okolí v cestovnom ruchu, urobili ešte v roku 2020, krátko pred zavedením protipandemických opatrení, veľkú marketingovú kampaň.

„Návštevnosť hlavných atrakcií, teda Banského múzea v prírode, Starého a Nového zámku, Domu Maríny, Múzea vo Svätom Antone aj Kalvárie bola v roku 2021 dokonca o málo vyššia ako v predpandemickom roku 2019,“ pripomenul Kuhn.

MALL TV marek a marek Čítajte viac V Štiavnických vrchoch je 66 tajchov. Kde je najvyššie položený, vám ukážu Marekovia

Začiatok minulého roka sa v OOCR niesol v znamení príprav projektových zámerov. V projekte Zázemie na Klingeri chcú nadviazať na projekt Plavárne. Zámerom je vybudovať prezliekárne a toalety pre návštevníkov tajchu.

Súčasťou plánovaného objektu je aj bufet, ktorý bude generovať príjem potrebný na udržiavanie. Celý objekt má byť zasunutý do svahu kopca, aby neuberal z už malej plochy využiteľnej na rekreáciu.

Zastupiteľstvo mesta zatiaľ ale neschválilo prenájom pozemku, respektíve podmienilo ho vypracovaním štúdie lokality Klingera, ktorú sa zaviazalo vypracovať. Projekt je teda zatiaľ pozastavený.

Ďalším projektom pripraveným na realizáciu v prvom polroku 2022 sú podľa Kuhna nové Schody na Sitno. Majú byť v kombinácii kovu a dreva, teda trvácnejšie a ľahšie udržiavateľné.

Banská Štiavnica z neba Čítajte viac Banská Štiavnica tak, ako ste ju ešte nevideli. Pozrite si banícke mesto z neba

V oblasti budovania cyklotrás už pripravili podklady na vyznačenie cyklotrasy po násype bývalej Štiavnickej Anče. Ak získajú povolenia, radi by trasu vyznačili do začiatku letnej sezóny.

S cieľom vytiahnuť návštevníkov z centra mesta pripravili aj dve vychádzkové trasy. Trasu Štiavnica z nadhľadu od Námestia sv. Trojice cez Červenú studňu, Ottergrund a Hornú Reslu otvoria na jar. Jej súčasťou je aj nové oddychové miesto so stupňovitým sedením.

V oblasti informácií navyše vytvorili podklad pre novú internetovú stránku OOCR Región Štiavnica, ktorá bude spustená v marci 2022.

Vulkanické jazero Megyer-hegy, Maďarsko Čítajte viac Vulkanický zázrak so skalnými bralami. Objavte maďarské pleso, kde sa rodili mlynské kamene
1 debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica