Vandali zničili sochu s obrovským údom, postavil ju starosta-gynekológ

V Peru neznámi útočníci zničili nedávno odhalenú sochu s obrovským falusom, ktorá mala pripomínať predkolumbovskú civilizáciu Močikov.

28.01.2022 09:00
debata

Radnica mesta Moche, na území ktorej táto civilizácia žila, chcela sochou pritiahnuť záujem turistov, uviedla agentúra EFE.

Vztýčenie artefaktu ale kritizovali konzervatívne kruhy. Kritici tiež tvrdili, že išlo o snahu starostu Artura Fernándeza zviditeľniť sa pred voľbami.

Močikovia sú známi keramickými predmetmi, cez ktoré zachytávali svoj život. Zachovalo sa aj množstvo keramických sošiek s otvorene sexuálnym vyznením.

Močická civilizácia, ktorá na severe Peru existovala od 2. do 8. storočia nášho letopočtu, vynikala aj dômyselnými systémami zavlažovania.

Starosta Fernández nechal vztýčiť sochu na pripomienku tejto civilizácie na konci minulého roka. Už na začiatku januára však na ňu zaútočili neznámi vandali a zničili charakteristický veľký falus.

Druhý útok už sochu úplne zničil.

Proti umiestneniu diela pri hlavnom vjazde do obce sa ozvali konzervatívni predstavitelia, ktorí považovali artefakt za „nevhodný“. Podľa kritikov chcel starosta nevšednou sochou len upozorniť na seba pred krajskými voľbami.

Fernández, ktorý je povolaním gynekológ, si získal v Peru istú známosť svojimi protestmi proti pandemickým opatreniam.

Denníku The Guardian pred časom povedal, že chce v obci umiestniť 30 sôch pripomínajúcich močickú keramiku, a to vrátane diel so sexuálnym námetom.

„V močickej kultúre nebol tento druh keramiky považovaný za erotický, zobrazoval božstvá,“ uviedol starosta.

socha, Budha, Laykyun Setkyar, Lajkjun Setkjar, Mjanmarsko, Čítajte viac Top 10 najvyšších sôch sveta (Socha slobody ani Ježiš z Ria medzi nimi nie sú) Brazília, Rio de Janeiro, socha Krista Vykupiteľa, Ježiš Čítajte viac Rastie tretia najväčšia socha Ježiša na svete. Poľského Krista Kráľa netromfne Hrebienok, ľadové sochy Čítajte viac Rusi vytesávajú zo snehu svoju kultúru: V ľadovej Sibíri vyrástli unikátne sochy
debata chyba
Viac na túto tému: #sochy #Peru