Na festivale v Maďarsku tiekla krv a pálenka

Na festivale zabíjačky kúsok od Budapešti sa v sobotu stretla pri zabíjaní a spracovávaní ošípanej viac ako desiatka tímov. Pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami ich členovia nechali politiku bokom a pripili si domácou pálenkou, napísali spravodajcovia agentúry Reuters.

07.02.2022 08:00
debata (2)
jaskyňa Baradla, Aggtelek, kvaple, stalagmity Čítajte viac Najväčšia kvapľová jaskyňa Európy a najväčšia kniha sveta: Navštívte ich na jeden výlet

Jedenásť tímov v súťaži priviezlo svoje ošípané do mestečka Kistarcsa skoro ráno. Po porážke zvierat im mäsiari vypustili krv, opálili srsť a mäso rozporcovali.

Žiadna časť prasaťa nevyjde nazmar – z niektorých kúskov sa vyrábajú pikantné klobásy alebo maďarský „bravčový syr“, ktorý sa podobá na tlačenku.

Sadlo sa vyškvarí a nožičky vyúdia. Čerstvá prasacia krv osmažená s cibuľou sa podáva s chlebom ako raňajky – dohromady s pálinkou, ako sa v Maďarsku hovorí ovocnej pálenke.

„Našťastie sa tu nevenujeme politike. Strany a organizácie sa prezentujú samé, ale tu je nálada naozaj dobrá,“ hovorí István Juhász, ktorý je vedúcim tímu vládnucej strany Fidesz a súčasne starostom mesta.

Vulkanické jazero Megyer-hegy, Maďarsko Čítajte viac Vulkanický zázrak so skalnými bralami. Objavte maďarské pleso, kde sa rodili mlynské kamene

Zabíjanie ošípaných v domácnostiach je v Maďarsku tradícia. Korenie, ktoré sa používa pre bravčové výrobky, sa líši oblasť od oblasti.

„Chovateľ sa o prasa stará celý rok, aby sa potom mohli stretnúť na veľkej hostine všetci priatelia a susedia. Dobré bravčové hody sú skutočnou rodinnou udalosťou,“ hovorí Attila Daragos z maďarskej dediny Turia (Torja) v rumunskom Sedmohradsku. Na súťaž prišiel zo vzdialenosti zhruba 750 kilometrov.

Zabíjačky sa dostali aj do kampane pred voľbami plánovanými na 3. apríla. Premiér Viktor Orbán totiž nedávno na svojej facebookovej stránke zverejnil video, na ktorom je zachytený na vidieckej hostine.

turista, turistika, hory, kopce, ruksak, vak, plecniak, mapa, orientácia, Čítajte viac Trojhraničie v Sysľovských poliach je opäť prístupné po novej trase
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #zabíjačka