Ruiny zatopenej dediny na dne priehrady priťahujú turistov aj bývalých obyvateľov

Trosky španielskej dediny, ktorá v roku 1992 skončila na dne priehrady, priťahujú davy turistov. Kvôli suchu, ktoré už niekoľko mesiacov sužuje Pyrenejský polostrov, hladina priehrady výrazne klesla, vďaka čomu sú zvyšky obce znova viditeľné, uviedla agentúra Reuters.

05.03.2022 07:00
debata (1)

Záujem turistov sa ale nepáči portugalskej spoločnosti EDP, ktorá priehradu spravuje. Firma požiadala okolité mestá, aby prístup turistov obmedzila.

Dedina Aceredo, ktorá sa nachádza neďaleko portugalských hraníc, bola zaplavená v januári roku 1992, keď na rieke Lima vznikla nová nádrž Alto Lindoso. Zvyšky obce sa znova obnažili v posledných týždňoch, keď hladina priehrady klesla na 15 percent jej kapacity.

„Je to ako sa pozerať na film, cítim sa smutne,“ uviedol jeden z návštevníkov, šesťdesiatpäťročný Maximino Pérez Romero. Podľa neho však kvôli suchu a klimatickým zmenám budú trosky obce viditeľné čoraz častejšie.

Okrem zvedavcov navštevujú miesto aj bývalí obyvatelia obce. Tí si pohľadom na zborené domy, opustené autá či kusy nábytku, ktoré sa ešte nerozpadli, pripomínajú veselé aj krušnejšie okamihy svojho života, uvádza španielska tlač.

Tenerife, pláž, more, leto, dovolenka, cestovanie, slnečníky, rezort, Playa de Las Americas, Kanárske ostrovy Čítajte viac Budú sa prepisovať atlasy: 15 známych ostrovov, ktoré zmiznú už počas vášho života

„Je to strašné, ale je to tak. To je jednoducho život – niečo zanikne a niečo sa zrodí,“ uvažuje nad rozvalinami José Álvarez, ktorý v dedine pracoval.

Podľa Maríy del Carmen Yánězovej, starostky mesta Lobios, do ktorého chotára bývalá dedina spadá, však za nízky stav priehrady nemôže len sucho, ale aj zaobchádzanie s vodou zo strany správcov.

Portugalská energetická spoločnosť EDP ale tvrdí, že s vodou zaobchádza efektívne. Podľa nej situáciu spôsobili slabé zrážky.

Na začiatku februára portugalská vláda nariadila správcom šiestich veľkých priehrad, a to vrátane nádrže Alto Lindoso, aby obmedzili používanie vody na výrobu elektrickej energie a zavlažovania.

Podľa meteorologickej služby Aemet Španielsko zaznamenalo od októbra výrazne menej zrážok, než koľko robí dlhodobý priemer. Podľa vlády v Madride boli priehrady v januári v priemere naplnené zo 44 percent, dlhodobý priemer je pritom o 15 percentuálnych bodov vyšší.

Vzhľadom na to, že tri štvrtiny zrážok spadnú v Španielsku medzi októbrom a aprílom, sa odborníci obávajú, že krajinu tento rok čaká veľké sucho.

plačúca smutná moslimka, burka, korán, islam Čítajte viac Dychberúcemu minaretu zapísanému do zoznamu UNESCO hrozí zrútenie Španielsko, dážď, dáždniky, počasie, prší, Pamplona Čítajte viac Egypt postihla 'biblická' rana: Po extrémnej búrke sa vyrojili jedovaté príšery, troch ľudí zabili
1 debata chyba